top banner

Dobanzile BNR nu reduc accesul la credite

01 Aprilie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Majorarile de dobanda operate de BNR nu vor reduce accesul populatiei la credite, bancile reusind sa ocoleasca efectele lor cu ajutorul dobanzilor introductorii. Un client poate astfel obtine aceeasi suma in lei ca si in vara anului trecut, cand dobanda BNR era de 7%.
 
BNR a urmarit prin cresterea dobanzii de politica monetara se stimuleze mai mult economisirea si mai putin consumul, in special cel de datorie. Urmarea dorita ar fi ca majorarea dobanzii BNR sa preseze bancile in a creste costul propriilor creditelor oferite populatiei, iar accesul acestora la finantare sa se diminueze.
 
Insa nici majorarea dobanzii de politica monetara si nici modificarea grilei de provizionare a creditelor in valuta nu vor putea restrange accesul clientilor la credite.
 
Bancile au gasit solutia pentru a putea da credite la fel de usor, indiferent cat de mult ar creste banca centrala dobanda cheie. Solutia o reprezinta dobanda introductorie, care s-a extins acum si la creditele de consum.
 
BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca sau Bancpost ofera credite de nevoi personale cu o structura de dobanda in doua trepte : mai intai o dobanda mica, dupa care alta mai ridicata. Implicatiile aduse sunt majore. Nu este este vorba numai de o rata fixa pe ceva luni, ci si mult mai mica in primele luni decat in restul perioadei de creditare.
 
Gradul maxim de indatorare se calculeaza in functie de prima rata pe care clientul o are de plata. Astfel, se poate obtine o suma mai mare care, in conditii de dobanda standard, nu ar fi fost accesibila.
 
Dobanda initiala a ramas nemodificata
 
In urma deciziilor BNR, institutiile de credit au crescut dobanzile, dar numai pe cele ulterioare perioadei introductorii. Dobanzile fixe pe primele trei sau sase luni, pe 1 sau 3 ani - in baza carora se stabileste prima rata lunara si implicit gradul maxim de indatorare - au ramas neschimbate.
 
Astfel, in aceleasi conditii de venit o persoana poate accesa aceeasi suma maxima ca si in vara anului 2007, cand dobanda de politica monetara era stabilita de BNR la 7%. Singura diferenta este ca ulterior primelor 3 luni, socul noii rate va fi resimtit mai puternic de catre cei care au fost atat de incantati de amagitoarea dobanda “fixa”.
 
Modul de promovare a acestor produse pe internet difera de la o banca la alta. Pe site-ul Bancpost nu se ofera decat informatia ca dobanda va fi fixa in primele trei luni fara a face referire la un nivel ulterior. Iar, in cazul creditelor in euro, dobanda ulterioara este cu 4 puncte procentuale mai mare, in timp ce la lei cu peste 6,5 puncte procentuale (pp). In plus, clientul mai este informat ca valoarea dobanzii anuale efective se apropie de 25% pe an, in cazul creditelor in lei.
 
De la BCR aflam mai multe. Pe site-ul oficial al bancii sunt prezentate atat nivelul ratei de dobanda fixa in primele 3 luni cat si o valoare estimativa a dobanzii ulterioare. Aceasta este cu 4 pp mai mare in cazul creditelor in lei si cu peste 3 pp la creditele in moneda europeana. Spre exemplu, pentru un credit de 35.000 lei contractat pe 10 ani, rata in primele luni va fi de 560 lei pentru ca mai apoi, urmatoarele 117 rate sa se ridice la aproape 640 lei .
 
Si Raiffeisen Bank a decis sa introduca posibilitatea contractarii de credite de consum cu dobanda scazuta in primele 6 luni. Aceasta este insa doar o promotie valabila pana la sfarsitul lui martie, in care se specifica faptul ca in prima jumatate de an clientii beneficiaza de “reducere de dobanda”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul