top banner

EximBank protejeaza exportatorii de aprecierea leului

17 Septembrie 2008 | Autor: Alin Iacob

EximBank a lansat astazi un produs financiar care-i protejeaza pe exportatorii de bunuri si servicii la o eventuala intarire a leului fata de euro sau dolar. Pentru a beneficia de despagubirea oferita de banca, aprecierea leului in perioada de valabilitate a contractului de asigurare trebuie sa fie de minim 2% fata de momentul incheierii politei.
 
Exportatorul care a incheiat un contract comercial cu un partener strain poate sa se prezinte la EximBank si sa solicite incheierea unei polite de asigurare a cursului valutar pe o perioada cuprinsa intre 10 si 90 de zile calendaristice.
 
Asigurarea, care protejeaza contractele incheiate in euro sau in dolari, se va incheia in limita unui plafon dimensionat in functie de suma solicitata de exportator, de experienta acestuia in derularea contractelor de export si de volumul preconizat al exportului in perioada respectiva.
 
                                                                              Cum se acopera pierderile din curs?
 
In baza asigurarii, un exportator poate primi despagubiri in cazul in care leul s-a intarit in raport cu euro sau cu dolarul.

Despagubirile se primesc doar in cazul in care nivelul aprecierii leului a depasit 2% intre momentul depunerii la EximBank a solicitarii de incheiere a politei de asigurare si cel al incasarii contravalorii contractelor de export. Nivelul maxim al aprecierii leului pentru care exportatorul primeste despagubiri este de 15%. 

 
In practica, pot exista mai multe situatii: 
  • exportatorul primeste integral despagubirea;
  • exportatorul primeste doar o despagubire partiala;
  • exportatorul nu primeste nici un fel de despagubire.
Pentru toate cele trei cazuri, sunt luate in calcul urmatoarele ipoteze de lucru: contractul de export este exprimat in euro, suma asigurata este de 3 milioane de euro, iar cursul asigurat este de 3,65 lei/euro.
 
Exportatorul primeste integral despagubirea
 
Pentru a se incadra in aceasta situatie, cursul la data exercitarii dreptului de despagubire trebuie sa fie cuprins in intervalul 3,11 – 3,57 lei/euro, adica nivelul aprecierii sa fie curpins intre 2 si 15%.
 
Daca la momentul ales de beneficiarul politei de asigurare pentru exercitarea dreptului de despagubire cursul de schimb este 3,48, corespunzator unei aprecieri de 4,66%, despagubirea primita va fi de 510.000 RON, acoperind integral pierderea suferita de exportator.
 
Exportatorul primeste doar o despagubire partiala
 
Aceasta situatie apare in cazul in care nivelul aprecierii monedei nationale in raport cu euro a depasit pragul de 15% suportat de EximBank. Cu alte cuvinte, raportul euro/leu ar trebui sa fie inferior valorii de 3,11.
 
Daca la momentul ales de beneficiar pentru exercitarea dreptului de despagubire cursul euro/leu este de 3,00, corespunzator unei aprecieri de 17,81%, despagubirea acordata de EximBank va fi de doar 1.642.500 lei, in conditiile in care pierderea suferita de exportator ar fi de 1.950.000 lei.
 
Exportatorul nu primeste nici o despagubire
 
Aceasta situatie poate surveni in doua cazuri: fie atunci cand cursul de schimb s-a depreciat, adica este superior nivelului de 3,65 lei/euro, fie cand nivelul aprecierii este mai redus de 2%, adica raportul de schimb dintre euro si leu se plaseaza in intervalul 3,58 – 3,65.
 
In situatia in care cursul de schimb s-a depreciat, exportatorul este oricum avantajat. Nu la fel stau lucrurile in cazul unei aprecieri moderate, de doar 1,5% spre exemplu. In aceasta situatie, pe langa faptul ca nu va beneficia de despagubiri, va trebui sa suporte si pierderile aferente costurilor politei de asigurare.
 
Costurile protectiei trebuie luate in seama
 
“Costurile produsului nu sunt mari, daca le coroborezi cu riscurile pe care le acopera”, afirma Tudor Bohalteanu, vicepresedinte EximBank.
 
Cu toate acestea, cei care vor sa apeleze la un asemenea produs trebuie sa tina seama ca nivelul costurilor pentru a fi protejati nu este de neglijat.
 
Astfel, prima de asigurare se calculeaza prin aplicarea la suma asigurata a unui procent cuprins intre 1% si 2,5%, in functie de performantele financiare ale exportatorului. Mergand pe exemplul de mai sus, este vorba de o suma cuprinsa intre 30.000 si 75.000 de euro.
 
La aceasta se adauga si comisionul de administrare de 0,5%, aplicat tot la suma asigurata, deci alti 15.000 de euro si comisionul de analiza a documentatiei, platit la momentul depunerii dosarului, in valoare de 200 de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul