top banner

Ce alimenteaza optimismul la bursa in aceasta perioada?

16 August 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Evolutia economiei romanesti in prima jumatate a anului si perspectivele pentru perioada imediat urmatoare nu ar fi trebuit sa alimenteze optimismul investitorilor din ultima perioada. Totusi investitorii raman in continuare foarte atenti la ce se intampla pe pietele externe unde semnele iesirii din criza incep sa fie din ce in ce mai evidente.
 
Ultimele stiri economice care evidentiaza scaderea economiei autohtone peste asteptarile analistilor, PIB-ul scazand cu 8,8% trimestrul II si cu 7,6% cumulat de la inceputul anului, nu explica evolutiile pozitive ale indicilor BVB din ultimele saptamani. Nici perspectivele economice pentru perioada imediat urmatoare nu sunt unele foarte imbucuratoare, asteptarile fiind ca economia sa incheie acest an cu o cadere cumulata de 8-8,5%. In acest context multi investitori se pot intreba cat de fundamentata economic este evolutia emitentilor listati in ultima perioada si cat de solide sunt cresterile actuale.
 
La o prima vedere, cei care pun evolutiile pietei din ultima perioada doar pe umerii investitorilor speculativi, investitori care urmaresc doar castigurile pe termen scurt, fara sa se uite prea mult la fundamentele economice, pot avea dreptate. Cresterile sunt foarte ample si realizate pe un termen foarte scurt, termen in care economia nu doar ca nu a confirmat, ci a depasit negativ si cele mai pesimiste previziuni facute la inceput de an.
 
Totusi, daca analizam situatia mai amanuntit, vom afla ca majoritatea stirilor legate de economia interna au avut efecte aproape nule asupra evolutiilor companiilor listate. Daca totusi au fost stiri foarte importante, impactul asupra pietei a fost unul de scurta durata si scazut ca intentitate. Interesul investitorilor se indreapta preponderent catre pietele externe, stirile venite din SUA sau Europa fiind cele care duc piata intr-o directie sau alta.
 
In acest context, in care investitorii sunt mult mai atenti la stirile economice externe, cresterile din ultima perioada au acoperire prin faptul ca majoritatea indicilor externi au consemnat cresteri insemnate. Cresterile au venit pe fondul anticiparilor cu privire la iesirea din criza in viitorul apropiat si la fel ca indicii externi, indicii BVB anticipeaza revigorarea economiei autohtone si reinceperea cresterilor.  
 

Cat de corecta este corelatia cu bursele externe?

 
Raman totusi doua intrebari legate de cat de corecta este corelatia pietei noastre cu evolutiile burselor externe, in tot acest context intern foarte negativ si daca cresterea economica pe care o anticipeaza indicii BVB va veni si cand va veni. Corelatia este cat se poate de normala si vine pe fondul comportamentului similar al investitorilor din toate pietele. Investitorii autohtoni acorda o atentie sporita stirilor venite pe plan extern, deoarece criza actuala este una importata de pe pietele mari si nu s-a dezvoltat la nivel local, astfel fiind de asteptat ca si iesirea din criza sa fie tot una venita din exterior. In ceea ce priveste revenirea economiei romanesti, majoritatea parerilor converg spre ideea ca inceputul anului viitor poate aduce primul trimestru de crestere.
 
In aceste conditii, anticiparile investitorilor pot fi considerate cat se poate de fundamentate si daca analizam evolutia total contrara a indicilor BVB si a cresterii economice pe toata perioada iulie 2007- martie 2009 este posibil ca aceste anticipari sa fie cat se poate de corecte. In toata aceasta perioada, indicii au scazut cu peste 80% in timp ce economia crestea cu peste 7% pe parcursul anului 2008. Un alt aspect foarte important este faptul ca piata a atins minimele la sfarsitul primului trimestru, trimestru in care economia a consemnat prima scadere economica.
 
Concluzia este ca probabil intre evolutia indicilor BVB si a economiei exista un decalaj de cateva trimestre. Acest decalaj este explicat prin faptul ca in Romania criza s-a facut simtita mult mai tarziu decat in economiile dezvoltate care au inceput sa inregistreze scaderi cu cateva trimestre inainte. In acest context daca indicii BVB au urmarit indeaproape evolutiile acestor economii in scadere, era normal sa apara un decalaj destul de mare fata de evolutia PIB-ului.       
  
Rezultatele financiare raportate de companiile listate pe Wall Street precum si scaderea economiei SUA cu doar 1% in T2 au readus optimismul pe pietele de capital dezvoltate. Cresterile economice de 0,3% consemnate in T2 de cele mai mari economii ale zonei EURO, Franta si Germania, intaresc asteptarile investitorilor cu privire la iesirea economiei mondiale din recesiune.
 
Semnalele pozitive venite din economiile dezvoltate care par ca se apropie de iesirea din criza pot ajuta si economia autohtona sa isi incetineasca ritmul scaderii economice, prin simplul fapt ca presiunile asupra monedei nationale nu mai sunt la fel de mari ca la inceputul anului sau pesimismul investitorilor vis-à-vis de zona tarilor est europene nu mai este atat de accentuat, iesirile de capital din aceste tari fiind astfel temperate. La fel cum scaderea economiei romanesti a fost determinata de criza globala, este de asteptat ca intrarea pe plus sa fie datorata tot evolutiilor economiilor dezvoltate si nu neaparat conditiilor interne.
 
In concluzie, chiar daca la o prima vedere cresterile indicilor BVB par usor speculative in acest moment, cresterea volumelor de tranzactionare poate transforma aceasta crestere in una pe termen mai lung, iar in momentul in care economia va confirma optimismul investitorilor preturile actiunilor pot fi mai sus decat in acest moment. Corectiile pietei pe termen scurt nu sunt excluse, insa cred ca pe un orizont de timp mai lung, daca tarile dezvoltate vor confirma iesirea din criza, trendul de crestere se mai poate mentine cateva luni.
 
Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii

Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul