top banner

Peste un milion de persoane au aderat la pensia privata

26 Octombrie 2007 | Autor: Marius Serban

Din cei 4,5 milioane de clienti potentiali, un sfert au aderat deja la o pensie privata obligatorie. In schimb, pensiile facultative numara doar 17.000 de participanti. ING, Allianz Tiriac, Aviva si Generali sunt administratorii preferati de populatie pana acum.
 
ING continua sa conduca in topul administratorilor de pensii private facultative, cu peste 640.000 de participanti la data de 15 octombrie, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In total, ING Fond de Pensii are acum o cota de piata de 40,5%, fata de 54% cat avea la raportarea facuta la 1 octombrie. Pe locul 2 in preferintele populatiei, se plaseaza Allianz Tiriac Pensii Private, cu o cota de piata de 20,6%, fata de numai 6% la inceputul lunii octombrie. Aviva si Generali au cote de piata relativ egale – in jur de 9-10%, fiind urmati de Interamerican si AIG Fond de Pensii.
 
Pana acum au semnat un contract de aderare peste 1,1 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 25% din clientela totala. Este interesant insa ca majoritatea participantilor de pana acum sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 ani, care potrivit legii, pot contribui doar optional. Doar 37% dintre cei 1,1 milioane de participanti fac parte din categoria de varsta sub 35 ani, care sunt obligati sa adere. In cazul in care nu vor semna un contract de participare cu nici un fond pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008, ei fi repartizati aleator la fondurile existente, proportional cu cota de piata a fiecarui administrator.
 
Lansarea sistemului de pensii private obligatorii a avut un impact favorabil si asupra fondurilor facultative, care au castigat tot mai multi clienti in ultima vreme. Daca la inceputul lunii septembrie, doar 8.000 de persoane incheiasera un contract pentru o pensie facultativa, la mijlocul lunii octombrie, numarul lor urcase aproape de 17.000. Liderul pietei este in acest caz Allianz Tiriac, care gestioneaza mai mult de jumatate din activele totale aferente pensiilor facultative. In schimb, ING Asigurari de Viata are o cota de piata de 32%, Aviva – 12,2%, iar BCR Asigurari de Viata – 1,6%. In prezent, fondurile de pensii facultative au investit 86% din sumele colectate in depozite bancare, iar 14% - in tilturi de stat.
 
In perioda urmatoare, CSSPP intentioneaza sa emita regulamente speciale pentru a creste transparenta sistemului de pensii private, prin care sa stabileasca informatiile pe care administratorii trebuie sa le publice in rapoartele anuale. In plus, urmeaza sa fie emisa Legea privind furnizorii de pensii private. Trebuie subliniat ca in prezent, populatia isi alege administratorul pensiei private, care are rolul de a colecta contributiile si a le investi. Iar, in momentul pensionarii, fiecare persoana va putea folosi banii stransi pentru a-si achizitiona o pensie facultativa de la un furnizor autorizat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia