Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Schimbarile legislative, mai nocive pentru pensii decat riscurile financiare

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Pensii

 

Un cadrul legislativ stabil, care nu se schimba in fiecare an, este prima prerogativa a unui sistem de pensii private, considera specialistii in domeniu. Reprezentantii guvernului nu vad insa piata pensiilor private destul de matura pentru liberalizare si promit ca legislatia va fi mai clara in curand.
 
"Intr-o perioada ca aceasta (n.r. - de criza financiara) este greu sa faci o liberalizare. In primul rand, piata nu este matura", a precizat consilierul guvernamental, Mihai Seitan, facand referire la cadrul legislativ si limitarile impuse pietei pensiilor administrate privat.
 
"Pe pilonul 2 voi sustine, cat voi fi in aceasta Comisie, sa fim mai putin liberali", a declarat Ion Giurescu, vice-presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul Forumului International de Asigurari si Reasigurari
 
Atitudinea autoritatilor nu este impartasita insa de specialistii pietei, care vad schimbarile legislative dese, dictate de interesele politice, ca fiind extrem de nocive sistemului de pensii private.
 
Daca un sistem de pensii private nu are o supaveghere stabila, care sa nu se schimbe in fiecare an, nu poate functiona adecvat, este de parere vice-presedintele Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii, Jaap Maassen. "Cred intr-o oarecare forma de solidaritate. Majoritatea persoanelor nu sunt capabile sa ia propriile lor decizii de investitie. Dar piata trebuie lasata libera", a precizat Maassen.
 
El a dat ca exemplu evolutia fondurilor de pensii pe perioada crizei. "Bancile au suferit puternic in ultimele 16 - 17 luni. Dar nu stiu ca vreun fond de pensii major sa fi dat faliment", a precizat Maassen.
 

Randamentul minim garantat scade performanta fondurilor

 
Una din problemele ridicate de reprezentantul fondurilor de pensii private la nivel european, este impunerea unui randament minim garantat. "Sunt total impotriva impunerii unui randament minim si garantarii acestuia. Este foarte costisitor", a tinut sa precizeze Maassen.
 
Conform calculelor prezentate, daca in conditii de liberalizare, un fond ar aduce un randament de 5,5% anual pe o perioada de 10 ani, in cazul in care se impune garantarea unui rezultat minim de 2%, randamentul final nu ar putea trece de 4,4%.
 
Asta deoarece fondurile, in vederea garantarii unui randament minim, ar trebui sa investeasca in active cu risc scazut, mai putin performante.
 
Liberalizarea ar lasa la latitudinea investitorilor cum sa plaseze banii participantilor, insa si riscurile ar fi substantial mai mari.
 
"Pot exista astfel de garantii, insa acestea trebuie explicate foarte bine clientului, iar alegerea finala trebuie sa fie a lui", a precizat Maassen.
 
In Romania in prezent, legislatia impune ca suma cuvenita pentru pensia privata sa fie cel putin egala cu valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile si comisioanele legale.
 
De curand, au existat insa mai multe propuneri legislative prin care se solicita modificarea legislatiei, astfel incat participantilor sa le fie garantat un randament cel putin egal cu inflatia.
 
Ultima propunere urmeaza sa intre in circuitul legislativ, intai la Camera Deputatilor si la Senat, ca mai apoi, daca obtine aprobarea, sa fie discutata de Parlament.
 
"Eu am crezut mereu ca un sistem de pensii trebuie sa fie sigur. Intai sa dea banii inapoi si apoi sa ofere cresteri mai mult sau mai putin spectaculoase, asa cum incearca sa propovaduiasca anumiti reprezentanti din sistem", a spus Ion Giurescu.

Alte articole din Pensii

Pensii

Penalizam viitorii pensionari pentru plata actualilor pensionari ?

Simultan cu anuntul privind cresterea valorii punctului de pensie pentru a doua oara pe parcursul anului in curs, pana la 1.000 de lei de la 1 iulie, fata de 918,50 lei la 1 ianuarie (de la 871,70 lei anterior) si majorarea pensiei sociale minim garantate la 520 de lei de la 400 de lei in prezent. Citeste mai mult

De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent. Citeste mai mult

Opinii recente

de Lidia Predescu

"Buna ziua ! Sa descriu experienta cu brd finance. . Am facut o rata la brd finance in magazinul dedeman pentru achizitionare materiale constructii. . bun totul ..."

Facebook