Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Schimbarile legislative, mai nocive pentru pensii decat riscurile financiare

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Pensii

 

Un cadrul legislativ stabil, care nu se schimba in fiecare an, este prima prerogativa a unui sistem de pensii private, considera specialistii in domeniu. Reprezentantii guvernului nu vad insa piata pensiilor private destul de matura pentru liberalizare si promit ca legislatia va fi mai clara in curand.
 
"Intr-o perioada ca aceasta (n.r. - de criza financiara) este greu sa faci o liberalizare. In primul rand, piata nu este matura", a precizat consilierul guvernamental, Mihai Seitan, facand referire la cadrul legislativ si limitarile impuse pietei pensiilor administrate privat.
 
"Pe pilonul 2 voi sustine, cat voi fi in aceasta Comisie, sa fim mai putin liberali", a declarat Ion Giurescu, vice-presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul Forumului International de Asigurari si Reasigurari
 
Atitudinea autoritatilor nu este impartasita insa de specialistii pietei, care vad schimbarile legislative dese, dictate de interesele politice, ca fiind extrem de nocive sistemului de pensii private.
 
Daca un sistem de pensii private nu are o supaveghere stabila, care sa nu se schimbe in fiecare an, nu poate functiona adecvat, este de parere vice-presedintele Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii, Jaap Maassen. "Cred intr-o oarecare forma de solidaritate. Majoritatea persoanelor nu sunt capabile sa ia propriile lor decizii de investitie. Dar piata trebuie lasata libera", a precizat Maassen.
 
El a dat ca exemplu evolutia fondurilor de pensii pe perioada crizei. "Bancile au suferit puternic in ultimele 16 - 17 luni. Dar nu stiu ca vreun fond de pensii major sa fi dat faliment", a precizat Maassen.
 

Randamentul minim garantat scade performanta fondurilor

 
Una din problemele ridicate de reprezentantul fondurilor de pensii private la nivel european, este impunerea unui randament minim garantat. "Sunt total impotriva impunerii unui randament minim si garantarii acestuia. Este foarte costisitor", a tinut sa precizeze Maassen.
 
Conform calculelor prezentate, daca in conditii de liberalizare, un fond ar aduce un randament de 5,5% anual pe o perioada de 10 ani, in cazul in care se impune garantarea unui rezultat minim de 2%, randamentul final nu ar putea trece de 4,4%.
 
Asta deoarece fondurile, in vederea garantarii unui randament minim, ar trebui sa investeasca in active cu risc scazut, mai putin performante.
 
Liberalizarea ar lasa la latitudinea investitorilor cum sa plaseze banii participantilor, insa si riscurile ar fi substantial mai mari.
 
"Pot exista astfel de garantii, insa acestea trebuie explicate foarte bine clientului, iar alegerea finala trebuie sa fie a lui", a precizat Maassen.
 
In Romania in prezent, legislatia impune ca suma cuvenita pentru pensia privata sa fie cel putin egala cu valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile si comisioanele legale.
 
De curand, au existat insa mai multe propuneri legislative prin care se solicita modificarea legislatiei, astfel incat participantilor sa le fie garantat un randament cel putin egal cu inflatia.
 
Ultima propunere urmeaza sa intre in circuitul legislativ, intai la Camera Deputatilor si la Senat, ca mai apoi, daca obtine aprobarea, sa fie discutata de Parlament.
 
"Eu am crezut mereu ca un sistem de pensii trebuie sa fie sigur. Intai sa dea banii inapoi si apoi sa ofere cresteri mai mult sau mai putin spectaculoase, asa cum incearca sa propovaduiasca anumiti reprezentanti din sistem", a spus Ion Giurescu.

Alte articole din Pensii

Pensii

Format nou pentru transmiterea petitiilor online la ASF

Clientii nemultumiti de relatia cu asiguratorul, cu administratorul pensiei private sau cu cel al investitiei pe piata de capital au la dispozitie o noua modalitate de transmitere a reclamatiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat, in acest scop, un nou portal electronic pentru o mai buna instrumentare a petitiilor online. Citeste mai mult

Aplicatie pentru cei care nu stiu la ce fond de pensii contribuie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat lansarea unei aplicatii online prin care participantii la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Aplicatia poate fi accesata atat de pe desktop, cat si de pe telefoane mobile. Citeste mai mult

Opinii recente

de Radu Balas

"In 2014, Februarie, am decis, impreuna cu sotia, sa ne luam locuinta noastra. Am mers la 3 banci ( Bcr, Cec, Raiffeisen) . ..."

Facebook