top banner

BNR admite ca inflatia va scadea mai lent

04 August 2008 | Autor: Marius Serban

Inflatia a inceput recent sa dea semne de stagnare, iar in scurt timp este de asteptat ca ea sa mearga in jos. Coborarea nu va fi insa una rapida. Banca centrala a refacut prognozele si se asteapta ca inflatia sa revina la valori mai mici de 4% doar din trimestrul II din 2010, cu 9 luni mai tarziu decat se estima ultima oara.
 

In iunie a.c., rata anuala a inflatiei s-a situat la 8,61%, mentinandu-se in ultimele luni la un nivel relativ constant. BNR apreciaza ca asistam la o stopare a inflatiei. Aceasta s-a dublat in ultimele 12 luni – de la mai putin de 4% in iunie 2007 la peste 8% in prezent. 

Prin urmare, sunt sanse bune ca, in sfarsit, seria de crestere a dobanzilor la lei sa inceteze. Rata dobanzii a fost folosita de BNR pentru a contracara presiunile inflationiste, fiind majorata de la 7% la 10,25%.
 
Iar, cum inflatia da acum semne de calmare, acest lucru inseamna ca dobanzile ar putea cel putin stagna la niveluri actuale.
 
Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca banca centrala a urmarit prin politica monetara sa mentina o rata reala a dobanzii de 2-3 puncte procentuale. In limbaj obisnuit, acesta este nivelul cu care dobanda de politica monetara trebuie sa devanseze inflatia pentru a stopa cresterea preturilor.
 
Astfel, dobanzile vor incepe sa scada, doar dupa ce inflatia isi va relua coborarea. Din pacate, aceasta va fi mai lenta decat se estima initial. BNR a anuntat ca inflatia prognozata pentru sfarsitul lui 2008 s-a majorat de 6% la 6,6%, iar cea pentru 2009 – de la 3,5% la 4,2%.

In schimb, revenirea inflatiei la valori mai mici de 4% se va produce de-abia in trimestrul II din 2010 si nu in trimestrul III din 2009, cum BNR estima in urma cu 3 luni.

Salariile sperie banca centrala
 
Revizuirea a fost cauzata, in principal, de ritmul inalt de crestere economica, dar si de majorarile semnificative ale salariilor si pensiilor. Ambii factori au contribuit la formarea unui exces de cerere – sau output gap pozitiv, conform terminologiei de specialitate. Cand cererea creste si oferta nu se modifica, preturile se umfla.
 
« De doi an prognozam inchiderea gap-ului pozitiv si tot nu se intampla », afirma Mugur Isarescu, subliniind ca aceasta este una dintre cauzele fundamentale ale inflatiei de la noi.
 
In viziunea BNR, principalul risc pentru ca inflatia se deraieze de la ultima prognoza il reprezinta cresterile salariale peste productivitatea muncii. « Forta de munca se gaseste din ce in ce mai greu si solicita venituri tot mai mari », explica Isarescu motivul pentru care veniturile se majoreaza. Acest lucru salta costurile de productie ale intreprinderilor, care se transmit apoi in preturi. In plus, salariile mai mari amplifica cererea de consum, si asa exacerbata.
 
De asemenea, relaxarea politicii fiscale si deprecierea monedei nationale ar putea intarzia si mai mult dezinflatia.
 
Nu in ultimul rand, inflatia a devenit sensibila la evolutia pretului international al petrolului. Seful BNR a remarcat ca productia interna nu joaca rolul de tampon, iar pretul benzinei la pompa creste uneori chiar preventiv, inainte de scumpirea petrolului la bursele internationale.
 
In prognoza inflatiei, BNR a luat in calcul un pret de 140 de dolari pe baril, in conditiile in care piata petrolului este extrem de incerta, iar pretul poate evolua in orice directie.
BNR: Previziuni privind evolutia inflatiei

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul