top banner

IMM-urile pot obtine linie de credit fara garantii

11 Iunie 2009 | Autor: Marius Serban

IMM-urile pot beneficia de o linie de credit de pana la 250.000 lei, fara sa fie nevoite sa prezinte garantii imobiliare. Produsul este oferit de Banca Transilvania la o rata de dobanzii de 15% la lei si 9,5% la euro. Oficialii bancii considera ca acest credit va ajuta intreprinderile sa depaseasca conjunctura actuala nefavorabila.
 
Cel mai nou produs al Bancii Transilvania este o linie de credit si face parte din platforma anti-criza, spun reprezentantii institutiei. Noutatea este ca intreprinzatorul nu trebuie sa aduca nicio garantie. Banca va garanta 20% din valoarea liniei de credit, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) - restul de 80%.
 
Acest produsul este unul de masa, iar garantiile sunt oferite de la bun-inceput, si nu la solicitarea clientului, afirma directorul executiv pentru clienti corporativi si IMM de la Banca Transilvania, Tiberiu Moisa.
 

Costuri

 
Rata dobanzii la aceasta linie de credit este de 15% la lei si de 9,5% la euro. In rest, comisioanele sunt cele practicate in oferta standard. Clientul mai trebuie sa achite un comision de garantare a creditului de 2%, solicitat de FNGCIMM.
 
Suma maxima ce poate fi obtinuta poate ajunge la cel mult 250.000 lei, iar perioada de acordare este de un an. Creditul este destinat pentru finantarea nevoilor pentru capital de lucru, cum ar fi plati catre furnizori, utilitati, salarii, dar si pentru achitarea datoriilor catre bugetul de stat. De asemenea, sumele pot fi utilizate pentru refinantarea altor credite obtinute de la Banca Transilvania sau de la alte banci.
 

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma?

 
Principalele criterii pe care intreprinderile trebuie sa le indeplineasca sunt: 
  • Sa functioneze de minim 2 ani;
  • Sa inregistreze o crestere a cifrei de afaceri sau in cel mai rau caz, scaderea cifrei de afaceri sa fie de pana in 25% (banca analizeaza evolutia cifrei de afaceri la nivel de semestru);
  • Sa inregistreze profit din activitatea de exploatare;
  • In cazul in care a mai contractat credite, intreprinderea trebuie sa nu inregistreze restante la data solicitarii, iar in ultimele 12 luni sa nu fi inregistrat restante mai mari de 30 de zile;
  • Sa nu aiba datorii restante catre bugetul de stat;
  • Sa nu se afle in interdictie de a emite cecuri.

Bancile incep sa prefere garantiile financiare

 
Aurel Saramet, directorul general al FNGCIMM, a precizat ca intentioneaza sa incheie parteneriate similare si cu alte banci. In prezent, capacitatea de garantare a Fondului este de 650 milioane euro, fiind folosita in proportie de 60%.
 
In primele 5 luni ale acestui an, valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM a crescut cu 220% fata de perioada similara din 2008. In paralel, insa, s-au accelerat si cazurile de neplata, astfel ca sumele platite bancilor pentru garantiile date s-au majorat de 3,5 ori.
 
Deprecierea rapida a proprietatilor imobiliare si lichiditatea scazuta a pietei imobiliare a facut ca bancherii sa reconsidere garantiile financiare. Ele sunt vazute acum mult mai sigure, deoarece pot fi incasate imediat.
 
Singurul inconvenient este ca bancile constituie provizioane mai mari daca accepta garantii financiare de la FNGCIMM decat in cazul ipotecilor. Saramet a precizat pentru Conso.ro ca din 2010 spera ca acest inconvenient sa fie eliminat, o data cu punerea in functiune a Fondului de Contragarantare.
 
Totodata, Saramet a subliniat ca implicarea FNGCIMM in programul Prima Casa nu va interfera cu activitatea de garantare a creditelor pentru IMM, astfel ca nu se vor produce intarzieri in analizarea dosarelor din acest motiv.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul