top banner

Consiliul Legislativ considera nerealista garantarea inflatiei de fondurile de pensii private

13 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

Consiliul Legislativ a precizat ca garantarea unor randamente peste rata inflatiei de catre fondurile de pensii private pare nerealista, dupa ce s-a inregistrat o noua initiativa legislativa de modificare a legislatiei. In opinia sa, cadrul legal actual ofera suficiente garantii participantilor.

Un grup de 11 persoane, printre care si Liviu Voinea – director executiv la Grupul de Economie Aplicata - a depus la Parlament o initiativa legislativa prin care se propune garantarea unor randamente peste inflatie de catre fondurile de pensii private.

Motivatia initiatorilor

Propunerea are un articol unic prin care se doreste modificarea aliniatului 2 din art. 135 al Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Acesta impune ca “suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizate cu rata inflatiei, intre data platii contributiilor si data iesirii la pensie a participantului”.

In prezent, legea prevede ca “suma totala cuvenita pentru pensia private nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale”.

Initiatorii isi motiveaza propunerea prin faptul ca garantiile actuale prevazute de lege nu acopera fenomenul scaderii puterii de cumparare a banilor din cauza inflatiei. Ei sustin ca in cateva state se foloseste un randament minim legat de inflatie. Din exemplele prezentate nu reiese insa ca exista legi care sa impuna ca randamentul sa depaseasca inflatia. Aceasta este folosita cel mult ca reper in stabilirea randamentului minim. Un astfel de prag minim prevede insa si legislatia actuala de la noi.

Un alt argument este ca guvernul Emil Boc a introdus pensia minima de stat din 2009 si ca ar trebui sa existe o prevedere similara si in cazul pensiilor private.

Propunerea este incompatibila cu sistemul actual

Consiliul Legislativ a dat un raspuns in Monitorul Oficial din 11 mai, unde se precizeaza ca “garantarea unei pensii private peste valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei pe o perioada intinsa de 20-30 ani, pare nerealista si incompatibila cu sistemul actual de pensii private”.

Totodata, Consiliul apreciaza ca garantiile oferite de actuala legislatie sunt adecvate. Fondurile de pensii private nu pot intra in faliment, sunt obligate sa administreze banii prudent, iar tipurile de investitii pe care le pot face sunt reglementate.

Ultima initiativa legislativa de acest gen a fost respinsa pe 3 martie 2009 de catre Parlament, cu unanimitate de voturi. Noua propunere urmeaza sa intre in circuitul legislativ, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia