top banner

Fondurile mutuale vor fi obligate sa respecte profilul de risc

26 August 2008 | Autor: Alina Branescu

In prezent, administratorii de fonduri pot exploata fazele de instabilitate bursiera, avand posibilitatea sa-si reduca la minim expunerea cand scade bursa. Noul regulament propus de CNVM introduce insa un prag minim, pe care un fond il poate aloca in tipul de plasament pe care a fost specializat. 
 
Fondurile mutuale vor fi clasificate mai strict conform noului proiect de regulament al CNVM privind functionarea fondurilor de investitii.
 
Fondurile specializate pe un anumit instrument financiar, cum sunt fondurile de actiuni, de obligatiuni si monetare, nu vor mai avea voie sa investeasca mai putin de 60% din portofoliu in acest tip de plasament.
 
In consecinta, fondurile de actiuni vor aloca intotdeauna intre 60% si 100% din plasamente in actiuni. Acelasi principiu se va aplica si in cazul fondurilor care au construit portofoliul in special din instrumente cu venit fix.
 
Fondurile nu erau ingradite pana acum
 
Actualul regulament prevede doar plafonul maxim care poate fi alocat de catre un administrator pentru un anumit tip de plasament financiar, fara a se impune un minim.
 
Astfel, chiar daca un fond era axat pe investitia in actiuni, putea deopotriva sa investeasca 50% in actiuni, 30% sau chiar deloc.
 
De exemplu, fondurile de actiuni Investica Altius si Raiffeisen Prosper pot investi pana la 90% din activele sale in valori mobiliare pe o piata reglementata, iar Omninvest si Star Next pana la 100%.
 
“Inainte, administratorii au simtit nevoia de a nu-si stabili limite minime, astfel ca in contextul unei piete in scadere sa poata actiona fara restrictii in sensul micsorarii ponderii activelor mobiliare din portofoliu”, declara presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu.
 
Abaterile de la regula
 
Proiectul de regulament spune ca un fond se putea abate pe o perioada de trei luni de la aceste delimitari, fara a fi obligatorie migrarea la alt tip de fond daca totusi indeplinesc simultan anumite conditii.
 
In primul rand, trebuie specificata posibilitatea ocolirii caracteristicilor fundamentale pentru o anumita perioada in prospectul de emisiune si in regulile fondurilor. In plus, documentele aferente trebuie sa prevada in mod expres instrumentele financiare si limitele investitionale aplicabile in situatia data.
 
Mai mult, politica trebuie structurata astfel incat sa nu induca un risc suplimentar categoriei din care face parte fondul.
 
De asemenea, ocolirea limitelor poate fi posibila si daca conjunctura pietelor financiare sau procesul de emisiune si rascumparare a unitatilor de fond impun adoptarea acestor decizii.
 
Daca se depasesc cele trei luni, administratorii sunt obligati sa depuna la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in termen de 30 de zile documentatia completa pentru modificarea documentelor fondului cu scopul transferului la alta categorie.
 
Fonduri personalizate
 
Pe viitor, administratorii vor putea infiinta si alte fonduri decat de actiuni, mixte, de obligatiuni si monetare. Ele ar putea fi particularizate in functie de tara sau regiunea unde se efectueaza plasamentele, sectorul economic in care investeste sau ponderea valutara a portofoliului.
 
In cazul in care unele fonduri nu se pot incadra ca fonduri specializate sau diversificate, Comisia a propus crearea unei categorii noi care sa cuprinde alte tipuri de fonduri stabilite de CNVM prin reglementari proprii. Acest lucru se va decide prin solicitare sau din oficiu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul