In timp ce criza financiara facea victime in randul clientilor prin pierderea locurilor de munca si scaderea salariilor, bancile veneau in “ajutorul” clientilor indatorati cu rate mai mari la credite. Datele BNR arata, in mod clar, cum in timpul crizei bancile au majorat dobanzile, punand in spatele clientilor rate tot mai mari, desi acestia cu greu abia si le permiteau pe cele initiale.
Acum, bancile vin cu programe educationale, afirmand ca doresc sa invete clientii cum sa-si gestionene mai bine veniturile. Ideea revolutionara este ca, daca nu ne ajung banii, ar trebui sa renuntam la cheltuieli.
Programul Scoala de bani derulat de BCR ne spune sa nu cumparam decat lucruri de care avem neaparat nevoie. “Daca puteai, […], vorba romanului sa traiesti fara aceste cheltuieli, atunci ele sunt neimportante si nu-ti ramane de facut decat sa calculezi cati bani arunci pe geam”, se arata in cursurile educationale ale BCR. Banca are si cateva recomandari pentru cei care nu pot sa se abtina de la cheltuieli. Insa recomandarile lasa, la randul lor, loc pentru intrebari:
Raiffeisen Bank are un program similar - ABCdar Bancar – ce merge pe aceeasi linie. Si aici specialistii bancii sunt foarte drastici cu cheltuielile care nu tin de serviciile financiare:
Cand vine vorba de credite, atitudinea Raiffeisen se schimba radical: “pune in fiecare zi o suma deoparte pentru plata ratelor” si “insemneaza data platii ratelor in calendarul de pe perete”.
Ar fi insa si o alta solutie pentru a iesi din criza. Urmand sfaturile bancilor de reducere a cheltuielilor, clientii ar face bine sa se uite atent la sumele pe care le platesc la banca. In cazul creditelor, suma totala de rambursat poate scadea semnificativ daca se alege un alt finantator.
De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 lei pe 5 ani, clientii pot economisi la rambursare pana la 7.000 lei daca aleg cea mai ieftina oferta in loc de cea mai scumpa. La un credit imobiliar de 50.000 euro pe 30 ani, sumele totale economisite pe parcursul perioadei de rambursare pot ajunge chiar si la 70.000 euro!!!
De fapt, asa cum arata si datele oficiale, cele care trebuie sa scada costurile sunt chiar bancile, imprumuturile disponibile la noi fiind cu mult mai scumpe decat cele din restul Uniunii Europene. In zona euro, dobanda anuala efectiva este de numai 3,8% la creditele imobiliare si de 7,85% la cele de consum, potrivit Bancii Centrale Europene. La noi, bancile ofera in prezent credite imobiliare in euro la costuri de doua ori mai mari si credite de consum de trei ori mai scumpe.
TBI Bank si-a extins oferta de produse de economisire introducand noi beneficii, precum si o noua moneda pentru constituirea depozitelor. Clientii beneficiaza de noul depozit in USD si zero taxa de administrare pentru conturile curente. Citeste mai mult
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei a crescut, luni, semnificativ in comparatie cu evolutia din ultimele luni, cand ne-a obisnuit cu pasi mici de la o zi la alta. Aceasta crestere vine la putin timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%. Citeste mai mult
de Adrian Boangher
"Am depus dosarul in aprilie si aproape este finalizat. - toate costurile mi-au fost comunicate de la inceput. - timpul de asteptare a fost unul ..."