top banner

Romanii cred ca pensia de stat va invinge fenomenul imbatranirii populatiei

11 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

Romanii sunt printre europenii cei mai convinsi ca sistemul pensiilor de stat va reusi sa supravietuiasca in timp, in ciuda problemelor de finantare ce se anticipeaza. In schimb, majoritatea europenilor iau in calcul tot mai serios posibilitatea ca statul sa nu-si mai poata permite plata pensiilor.

Aproape 6 din 10 europeni admit ca in urmatoarele decenii guvernele nu isi vor mai putea permite sa plateasca pensiile, potrivit ultimului Eurobarometru publicat de Comisia Europeana. Afirmatia are cei mai multi adepti in Portugalia, Danemarca, Austria, Letonia, Franta si Cehia.

Incredere maxima in stat

In Romania si Bulgaria, in schimb, doar 50% din populatie este de acord cu acest aspect, cea mai scazuta pondere din UE. Sistemul public de pensii se bucura pe de alta parte de cea mai mare incredere din partea populatiei. Peste 30% dintre romani si bulgari nu-si pun problema ca guvernul sa nu gaseasca bani pentru plata pensiilor in viitor.

De asemenea, faptul ca in timp raportul dintre numarul de salariati si cel al pensionarilor se va reduce nu pare a genera probleme intre generatii, in opinia romanilor.

Ei sunt de parere ca persoanele active vor continua sa plateasca taxe si contributii pentru a asigura plata pensiilor, asa cum si generatiile anterioare au facut la randul lor. Mai mult de jumatate dintre respondentii din Romania au aceasta perceptie. Trebuie spus ca, de aceasta data, la fel gandesc si englezii, irlandezii, suedezii si danezii.

CAS-ul are cei mai putini suporteri in Portugalia

In schimb, in Portugalia, mai putin de 20% din populatie impartaseste aceasta viziune. Majoritatea cred ca salariatii vor deveni tot mai reticenti in a plati taxe ridicate ca sa sustina sistemul public de pensii. De altfel, in multe din noile state membre – Letonia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria – majoritatea populatiei considera ca generatiile viitoare nu vor mai dori sa suporte povara sociala mostenita.

Sistemul public de pensii din Romania si-a atins deja limitele cresterii, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Aceasta semnaleaza ca in curand - asa cum au recomandat sau chiar conditionat Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana - Romania va trece de la ancorarea punctului de pensie la salariul mediu brut catre indexarea anuala cu inflatia a pensiei de stat. Efectul va fi ca, in termeni reali, salariatii de astazi vor obtine in deceniile viitoare, in cel mai bun caz, pensii egale ca putere de cumparare cu cele din prezent.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia