top banner

BNR suspecteaza ca bancile isi ascund neperformanta

30 Aprilie 2009 | Autor: Marius Serban

BNR va incepe o actiune de control la banci, pentru a verifica cat de corect si-au constituit provizioanele. Banca centrala are motive sa creada ca la sfarsitul lui 2008 bancherii au facut rabat de la prudenta pentru a-si rotunji profiturile. Somajul si falimentele sunt principalele pericole pentru banci in perioada urmatoare.
Seful Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza este neincrezator cu privire la corectitudinea cu care bancile isi calculeaza provizioanele. Acestea sunt rezervele pe care institutiile de credit trebuie sa le puna deoparte atunci cand imprumuturile se ramburseaza cu intarziere. Rolul lor este de a acoperi pierderea in cazul in care creditul nu se mai recupereaza.
Totodata, provizioanele diminueaza profitul bancii, deoarece ele sunt recunoscute in contabilitate ca si cheltuieli.

Provizioane mai mici decat impune legea

“In dorinta de a nu creste provizioanele, au gasit metode de a se abate de la lege. Cel mai usor este sa reclasifice clientii cu serviciu al datoriei prost, dar al carui credit a fost restructurat”, a precizat Cinteza. Regulamentul BNR impune bancilor sa mentina un credit in categoria pierdere si in cazul in care imprumutul restant a fost reesalonat sau rescadentat, pentru a usura plata ratelor de catre client.
Cea mai folosita metoda, spune Cinteza, este insa sa nu reevalueze valoarea garantiilor, desi pe piata, pretul imobilelor si al terenurilor a inceput sa scada. “Bancile au uitat sa faca rapoarte de evaluare si mentin valoarea garantiilor uneori chiar la valorile din septembrie (n.r. - 2008), care nu mai reflecta piata”, declara seful Directiei de Supraveghere.
Jocul bancilor cu provizioanele se pare ca a inceput spre sfarsitul anului trecut, cand din datele BNR s-a observat o scadere nejustificata a raportului dintre provizioane si credite neperformante. “La finele lui 2008 s-a observat o reducere la minim a provizioanelor pentru a inchide 2008 cu rezultate financiare pozitive”, spune Nicolae Cinteza.
El arata ca in ianuarie si februarie 2009 nivelul provizioanelor a explodat, motiv pentru care sistemul bancar a intrat pe pierdere. Abia in martie s-a revenit pe profit, dar s-a recuperat doar o parte din pierderile din primele 2 luni.

Creditele de valori mici au cele mai multe restante

In cazul creditelor pentru populatie, cele mai multe restante s-au acumulat la imprumuturile in valuta, care au fost afectate de deprecierea rapida a leului. Cele mai problematice sunt insa creditele de valori mici.
Din total restantelor la creditele in valuta pentru populatie, 70% apar la imprumuturile mai mici de 20.000 lei, desi ele reprezinta numai 30% din total. Rata de neperformanta a crescut in acest caz de la 6,8% la 13,3%. Acest indicator este calculat ca raport intre creditele cu restante de cel putin 1 zi si totalul imprumuturilor.
“Luna de luna a crescut si au fost banci cu o rata de neperformanta de 17-18%, care ne-au obligat sa le impunem masuri”, afirma Cinteza. El crede ca in perioada urmatoare exista doua pericole majore pentru sectorul bancar: falimentele si somajul. Frecventa mare cu care societatile comerciale se declara in insolventa si cresterea somajului vor crea mari probleme bancilor, deoarece tot mai multi clienti nu-si vor putea achita ratele la timp.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul