top banner

Creditare iresponsabila

22 Aprilie 2009 | Autor: Marius Serban

Creditare iresponsabila

Daca in trecut rata de crestere a creditelor se masura cu 2 cifre, acum a venit randul restantelor sa urce spectaculos. Usurinta cu care s-au acordat credite in trecut iese acum la iveala. Marii perdanti nu sunt insa bancile, ci clientii: unii isi pierd casele, iar altii platesc rate mai mari din care bancile isi recupereaza pagubele.

Numarul restantelor a continuat sa creasca si in februarie 2009, cand aproape 740.000 de imprumuturi figurau cu intarzieri la rambursare, potrivit datelor de la Biroul de Credit. De la declansarea crizei financiare pe piata autohtona – in octombrie 2008 – creditele cu probleme de rambursare au sporit cu peste 30%.

In total, peste 500.000 de persoane aveau intarzieri mai mari de 30 zile la plata ratelor in februarie. Daca ne raportam la datele de anul trecut, reiese ca in jur de 100.000 de romani au devenit restantieri pana acum ca urmare a efectelor produse de criza financiara - prin cresterea dobanzilor si deprecierea leului, dar si ca urmare a pierderii locului de munca sau reducerii veniturilor.

Sumele restante au depasit deja 1,3 miliarde lei, fiind de doua ori mai mari decat cele din urma cu 12 luni.

Cei mai afectati au fost clientii care s-au imprumutat in valuta. Sumele restante la creditele in euro s-au triplat aproape in ultimele 6 luni, cresterea cursului de schimb facand imposibila plata ratelor pentru multe persoane.

 
 
 

Dobanzile fixe pe 1 an isi produc efectul

Chiar si daca leul nu s-ar fi depreciat, tranzitia de la rata promotionala la cea reala ar fi pus in dificultate multi clienti. Deprecierea leului a amplificat efectul, ceea ce in unele cazuri a condus chiar la pierderea locuintei.

Iar cum protectia consumatorului este aproape inexistenta in domeniul creditelor ipotecare, multi clienti nici macar nu au fost informati pe deplin asupra consecintelor de catre consilierii bancii, dornici sa incaseze cat mai multe comisioane, ca orice agent de vanzari.

“Am luat un credit ipotecar in anul 2008, pe o perioada de 15 ani, […] girand cu un apartament. Ofiterul de credit mi-a spus ca voi avea o rata de 1.130 lei pe luna. Am spus ofiterului de credit ca vor reusi cu greu sa platesc suma de 1.130 lei, dar daca va creste nu voi avea posibilitatea de achitare a ratei. Acesta mi-a spus sa nu imi fac probleme ca nu se va intampla acest lucru”, ne scrie un domn din Faget.

La fel, o doamna din Bucuresti ne spune: “am facut un credit ipotecar, aveam rata de 430 euro si m-am trezit dupa un an ca am rata de 630 euro. De la banca mi s-a spus in urma cu un an ca poate creste sau scadea rata cu maxim 10 euro”.

Astfel de situatii s-ar putea sa nu fie doar cateva cazuri izolate. Euforia ce a cuprins economia in ultimii ani a determinat pe multi investitori sa uite de riscuri, iar bancile au cazut si ele in plasa, punand deoparte prudenta.

Dar in timp ce bancile isi recupereaza pierderile majorand dobanzile percepute clientilor buni-platinci, cei care si-au luat credite ipotecare si nu le mai pot achita pot ajunge sa isi piarda locuinta proprie.
Nu doar cursul de schimb este insa vinovat, ci si creditele riscante pe care bancile le-au acordat. Dobanda introductorie a fost utilizata la scara larga pentru a permite clientilor sa imprumute sume cu mult mai mari decat si-ar fi permis in mod normal. Rata lunara in primul an era in mod intentionat redusa sub nivelul normal, urmand ca ulterior clientul sa suporte costul adevarat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul