top banner

Cum sa economisim pentru copii?

17 Decembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Parintii interesati de viitorul copiilor au la dispozitie mai multe posibilitati de a economisi, in afara de depozitul bancar clasic. Cu toate acestea, in Romania, oferta pietei este inca limitata, iar implicarea statului intr-un program de stimulare pentru cei care pun bani deoparte pentru minori este aproape inexistenta.

Din momentul in care se naste un copil, preocuparea principala a parintilor devine protectia acestuia. Pe langa sanatate si educatie, parintii trebuie sa aiba in vedere si asigurarea unui viitor financiar stabil pentru copil.

Chiar daca oferta institutiilor financiar-bancare din Romania nu este nici pe departe atat de bogata in produse specifice precum in alte tari europene, parintii trebuie sa ia totusi in considerare cateva variante.

Depozitele bancare speciale

In ultima perioada, bancile si-au continuat ofensiva in atragerea de deponenti prin lansarea de produse special destinate economisirii pentru copii.

Raiffeisen Bank si ING Bank au lansat de curand produse de acest gen, care s-au adaugat la oferte deja existente in piata de la BRD, Volksbank, Alpha Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Contul de economii este deschis pe numele minorului, iar scadenta depozitului se fixeaza la implinirea varstei de 18 ani. La acel moment, banii sunt transferati intr-un cont curent sau de economii standard, iar copilul poate dispune oricand de ei.

Avantajul principal al conturilor de economii pentru minori este dobanda putin mai mare decat in cazul produselor standard. Randamentul nu este insa cu mult superior unui cont de economii clasic, astfel ca cei care doresc sa pastreze banii in banca pot gasi oferte de depozit standard mai avantajoase.

Prima de la stat poate fi pusa deoparte pentru copii

O alternativa la conturile de economii poate fi acumularea de bani in sistem de economisire-creditare.

Contractele pot fi incheiate doar in lei, inclusiv pe numele copiilor minori, iar sumele economisite nu sunt limitate la un anumit plafon sau la o perioada maxim determinata.

In fiecare an, statul acorda o prima procentuala in functie de valoarea sumelor depuse in cursul anului. In prezent, prima este de 25% din sumele economisite intr-un an, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro.

Pe langa economisire, acest produs ofera si acces la credite in lei cu dobanzi foarte scazute, fixe pe toata durata contractului. Prin urmare, dupa ce copilul va implini 18 ani si se va angaja, el va putea obtine un credit avantajos pentru achizitia unei locuinte.

Fondurile mutuale – recomandate pentru perioade lungi

Daca romanii se gandesc cu precadere la depozite bancare atunci cand vor sa economiseasca, in strainatate, parintii se indreapta de multe ori catre fondurile mutuale. Desi prezinta un risc mai ridicat, ele ofera pe termen lung cele mai mari castiguri.

Cum economisirea pentru copii implica un orizont de timp indepartat, plasamentele in fonduri mutuale reprezinta o investitie oportuna. Oferta este extrem de diversificata, de la fonduri cu risc scazut  - cum sunt cele monetare si de obligatiuni – pana la fonduri mai riscante – cum sunt cele diversificate si de actiuni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii