Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Tot pietele externe vor da trendul la BVB

Autor: Alin Iacob |

Publicat in: Investitii

 

In acest an, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o apreciere de 3,48% masurata de evolutia BET XT in euro. Performanta este comparabila cu piata din Polonia, dar in mod surprinzator se situeaza mult sub principalele actiuni listate la bursa din Ungaria, care s-au apreciat in medie cu 24% de la inceputul anului, cam tot atat cat piata de la Viena.  
 
Rezultatele financiare pentru primele trei luni si perspectivele pentru intregul an nu sunt motive care sa justifice o apreciere suplimentara substantiala in 2009 pentru actiunile de la BVB. Raportat la valoarea inregistrata pe 24 februarie, cresterea indicelui BET-XT (calculata in euro) este de peste 75%, ceea ce a facut ca multe companii, deja sa nu mai poata fi considerate ieftine de investitori tinand seama ca se inregistreaza un recul al cifrei de afaceri, dar mai ales al profitabilitatii.
 

Nu au crescut numai actiunile care au “meritat”

 
Cea mai importanta motivatie a cresterii cotatiilor incepand cu ultima saptamana din februarie a fost faptul ca preturile actiunilor la BVB coborasera la valori nejustificat de reduse. Scaderea avea loc in contexul deteriorarii climatului economic si al valului de pesimism si incertitudine in randul investitorilor si analistilor, ce au fost coplesiti de un cumul de stiri negative fara precedent.
 
In plus pentru actiuni precum cele din sectorul energetic (Transelectrica, dar in primul rand Transgaz) sau al industriei farmaceutice (Antibiotice, Biofarm), adica asa-numitele sectoare defensive, anomaliile in ceea ce priveste nivelul de evaluare au fost cu atat mai evidente.
 
Nu intamplator cresterile cotatiilor de la inceputul anului pentru Transgaz, Antibiotice si Biofarm au fost substantiale, adica 28%, 37% si respectiv 86%. Rezultatele financiare ale acestor societati nu vor inregistra un recul in 2009 comparativ cu 2008, sectoarele si respectiv afacerile respective fiind mult mai protejate de contractia cererii si scaderea bonitatii financiare a clientilor ce este specifica unei perioade de recesiune economica.
 
Transelectrica este intr-o situatie speciala in 2009, datorita autoritatii de reglementare care nu accepta sa mareasca tariful pentru serviciul de transport in compensatie la scaderea mult peste parametrii bugetati a cantitatii de energie electrica transportata. Insa, in 2010, nu va putea fi evitata o recuperare a veniturilor nerealizate din 2009 si tariful de transport va permite un rezultat operational cu mult peste 2009. Ca atare in 2010, Transelectrica prezinta argumente pentru a fi o investitie interesanta.
 

Oportunitati in perioada de criza

 
Se vede astfel ca si in vremurile dificile exista oportunitati pentru cei care au un bagaj de informatii adecvat despre economie si companiile listate, precum si capacitatea de a stapani cateva tehnici importante de analiza.
 
Dar mai ales diferenta intre investitori este facuta de stapanirea de care dau dovada in timp, pentru ca nu este usor ca dupa ce iti piezi mai mult de jumatate din bani la bursa, sa mai ai curaj si sa mai risti bani “proaspeti” care ar putea foarte bine sa stea in depozite la banci. Cum insa, de regula, orice mare investitor de succes a avut in trecut un esec ce l-a facut sa piarda multi bani, se poate ca perioada ce a trecut sa fi maturizat o parte din micii investitori de la bursa.
 
Castigatorii vor fi cei care vor avea curajul si flerul sa intre in jocul investitiilor in actiuni cat mai devreme pentru a prinde viitoarele cresteri ale emitentilor despre care considera ca sunt (chiar in actualul context economic) in mod evident subevaluati.
 
In afara de societatile mentionate mai sus sunt cateva exemple de companii care au adus castiguri substantiale celor ce au avut norocul sau intuitia sa mizeze pe acestea, in ciuda faptului ca nu se cunosc prea multe informatii despre ele si ca atare prezinta un risc mai ridicat.
 
Motivul principal al unor dublari (sau chiar mai mult) a preturilor de tranzactionare pentru societati precum Bermas, Alumil, Boromir, Altur il reprezinta faptul ca preturile ajunsesera foarte reduse si nu atat faptul ca, in 2009, le-ar astepta un viitor mult mai bun. Ba chiar dimpotriva, multora dintre acestea le merge mult mai prost in acest an.
 
Bancile au inregistrat noi scaderi ale cotatiilor in 2009, ceea ce nu este surprinzator, rezultatele lor financiare urmand sa reflecte din plin deteriorarea calitatii portofoliului de credite si, in consecinta, inregistrarea de provizioane consistente, ce vor reduce drastic profiturile comparativ cu 2008.
 
In ceea ce priveste SIF-urile - care genereaza peste 40% din tranzactiile de la BVB - situatia este mai speciala. Desi ele depind de modul in care bancile sunt apreciate la bursa, cotatiile SIF-urilor s-au apreciat sensibil, indicele BET FI crescand cu 24% de la inceputul anului. Explicatia consta in faptul ca raportat la evaluarea pe care bursa o dadea pentru BRD si Banca Transilvania la sfarsitul anului trecut, capitalizarea SIF-urilor ajunsese nejustificat de redusa. Si atunci, in 2009, am asistat doar la o partiala corectie a anomaliei, in ceea ce priveste raportul dintre capitalizarea principalelor banci si a celor cinci SIF-uri.
 

Pietele mature vor dicta trendul, nu insa si amplitudinea variatiilor de pret

 
Este greu de spus la ce nivel al indicilor va inchide bursa sfarsitul anului pentru ca exista inca multe variabile greu de previzionat, dar exista in schimb cateva elemente ce ar putea fi luate in considerare.
 
In mod clar, ca si pana in prezent, trendul va continua sa fie dat de pietele mature. Ultima previziune a FED este ca economia americana va recupera scaderea inregistrata in aceasta recesiune (al carei punct final este inca dificil de prevazut) in circa 5-6 ani. Prin urmare, nici pietele de actiuni dupa un (eventual) “raliu” de stabilizare, nu au nici un motiv sa aiba un galop de sanatate si sa se transforme in multiplicatoare de averi pentru aventurierii care “pandesc” tot mai stresati bursa, gandind ca asa ocazie de imbogatire apare o data la 50 de ani. Ca atare o crestere medie de 5-15% pe an dupa asa numitul “moment zero” ar fi rezonabila pentru o piata de capital matura.
 
Cat priveste evolutia BVB, pe masura ce lunile vor trece numai trendul va fi in linie cu pietele mature, pentru ca amplitudinea cresterilor cotatiilor va fi data de performantele financiare ale companiilor de la Bucuresti. Fiind o competitie intre burse in ceea ce priveste oferta de emitenti se vor vedea diferente foarte mari intre performantele acestora, dupa cum investitorii straini le vor prefera intr-o masura mai mare sau mai mica. Din acest punct de vedere nu trebuie sa uitam ca BVB sta foarte prost comparativ cu pietele din Polonia, Cehia, Ungaria, ca sa nu vorbim de pietele din zona euro. 
 
Ca atare cu trecerea timpului nu vom mai vedea multe cresteri de preturi de peste 50% inregistrate pentru emitenti de la BVB in intervale de timp de doua-trei luni. Sau oricum nu va mai fi cazul sa asistam la astfel de “raliuri” la companiile importante, ce sunt urmarite mai atent de investitori si analisti. 
 
 
Performante de la inceputul anului
21-Mai-09
 
Moneda locala (%)
Euro (%)
Romania
BET-XT
8.34
3.48
Europa Centrala si de Est
NTX
-
8.26
Austria
ATX
-
20.34
Austria
ATX Prime
-
24.49
Croatia
CROBEX
9.84
10.57
Cehia
PX
8.15
8.15
Ungaria
BUX
24.32
24.32
Polonia
WIG
9.01
2.33
Polonia
WIG 20
2.27
-3.99
Rusia
IRTS
58.47
59.99
Serbia
BELEX 15
5.76
0.24
Slovenia
SBI
-
10.47
Gemania
DAX
-
1.88
Europa
DJ Euro
-
-1.13

Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii

Alte articole din Investitii

Investitii

Avertisment cu privire la criptomonede si de la autoritatile europene

Autoritatile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, banci si asigurari si pensii au emis o atentionare pan-europeana adresata consumatorilor referitoare la riscurile asociate cumpararii de monede virtuale. Unul dintre acestea este volatilitatea ridicata a preturilor acestor active. Citeste mai mult

Bursele se cutremura la nivel mondial. Simpla corectie sau semnele unei noi crize?

Bursele din intreaga lume au fost afectate luni si marti de corectii substantiale, urmand tendinta de scadere puternica de pe Wall-Street. Indicele Dow-Jones a scazut luni cu aproape 1.600 de puncte - cel mai mare declin din istorie in timpul unei zile de tranzactionare. Scaderi au fost remarcate in Asia si Europa, dar si la Bucuresti. Citeste mai mult

Opinii recente

de paula n..

"Am apelat la ei deoarece in mai 2017 erau printre singurii cu fonduri. Am dus actele, a venit evaluatorul f repede, a durat ..."

Facebook