Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Analistii resping ideea unui atac speculativ asupra leului

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Valute

 

Aprecierea puternica a leului din ultima perioada nu este vazuta cu ochi buni de catre Banca Centrala, care, prin reprezentantii sai, sustine ideea unui nou atac speculativ. Analistii nu sunt de acord cu acest scenariu, invocand mai degraba optimismul din piata si foamea de lei a investitorilor care doresc sa faca plasamente in Romania.

De la inceputul anului, singura directie pe care leul a cunoscut-o in raport cu moneda europeana a fost de apreciere. Si, in ciuda argumentelor aduse de analisti cum ca evolutia nu s-ar justifica de fundamentele economice, cursul a scazut aproape zilnic de la inceputul anului, coborand de la 4,25 la 4,10 lei/euro.

Mai mult, principalele banci comerciale si-au schimbat estimarile pentru 2010 in sensul unei atitudini mai pozitive cu privire la evolutia leului in 2010.

Recent insa, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru ziarul Gandul ca suntem martorii unui nou atac speculativ asupra leului, similar cu cel din toamna anului 2008. De data aceasta, speculatorii ar fi adoptat o strategie inversa: in loc sa deprecieze artificial moneda romaneasca, o apreciaza.

Analistii bancari contrazic ideea de atac

Cu toate ca scaderea cursului a luat intreaga piata prin surprindere, analistii nu impartasesc opinia BNR. Ideea de atac speculativ este ultima, daca nu chiar inexistanta, pe lista motivelor pentru care leul a castigat teren important in fata euro.

“Mai degraba este vorba de un efect de turma a investitorilor care isi anticipeaza miscarile si incearca sa faca tranzactiile la un curs cat mai bun”, afirma pentru Conso.ro, Radu Craciun, director de investitii la Eureko.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii ING Bank care vad in miscarea cursului o evolutie naturala, in conditiile in care jucatorii speculativi sunt prezenti in permanenta in orice piata.

“Nu cred ca as putea sa iau in discutie ideea unui atac, in special in conditiile in care s-ar merge pe aprecierea leului”, a precizat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Din punct de vedere al fundamentelor economice, el nu vede motive pentru intarirea in continuare a monedei romanesti, dar sentimentul pozitiv din piata ar putea sustine un curs sub 4,1 lei pentru un euro pe parcursul acestei saptamani.

Ultimul tren cu randamente inalte

Pe de alta parte, analistii financiari considera ca foamea de lei creata in piata este data de dorinta investitorilor de a prinde ultimul tren cu dobanzi mari la titlurile in lei.

“Se poate vorbi de o directie de apreciere a leului in ultima perioada si de un interes crescut al jucatorilor de a prinde ultimul tren cu dobanzi ridicate pentru plasamentele in lei, mai degraba decat de specula. Cel mai probabil, randamentele vor continua sa scada, astfel investitorii au nevoie de lei in incercarea de a obtine randamente cat mai ridicate”, a mentionat pentru Conso.ro, Aurelian Mihailescu, trezorier sef la Raiffeisen Bank.

Argumentatia pare sa fie sustinuta si de tranzactiile neobisnuit de mari cu titluri de stat de la Bursa de Valori Bucuresti. In primele 11 sedinte ale anului au avut loc 40 de tranzactii in valoare de 129 milioane lei.

Acestea au insumat 37% din lichiditatea totala a pietei iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu titluri de stat a fost dubla fata de nivelul din 2009.   

“Toata lumea vede dobanzile scazand si exista o tendinta a investitorilor de a opta pentru instrumente financiare pe termen mai lung, cu randamente mai bune, cum sunt titlurile de stat”, sustine Radu Craciun.

De aceeasi parere sunt si analistii ING Bank care, pe langa atractivitatea titlurilor de stat, considera ca BNR ar putea chiar sa profite de situatia din piata valutara si sa cumpere euro la un curs redus, avand in vedere ca anul trecut a cheltuit sume importante din rezerva.

Alte articole din Valute

Valute

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Leul, din nou la minim in fata euro

Moneda nationala traverseaza o perioada dificila in fata euro, pe fondul tensiunilor din zona politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,6656 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta precedenta. Citeste mai mult

Opinii recente

de Cristescu Daniela

"Am contractat in anul 2014 un contract de economisire creditare de la inceput mi s-a retinut procentul de 1% din suma creditata. . . nu am ..."

Facebook