top banner

Cursul de schimb s-a molipsit de optimismul BNR

06 Ianuarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Cursul de schimb s-a molipsit de optimismul BNR

Leul s-a apreciat puternic in primele zile ale anului 2010, cursul oficial afisat de BNR pe 6 februarie ajungand la 4,1620 lei pentru un euro. Analistii considera ca aceasta evolutie se datoreaza sentimentului pozitiv transmis de decizia BNR de reducere a dobanzii de politica monetara.
 
Dupa ce finalul lui 2009 a adus o apreciere in pasi mici a cursului, aceasta tendinta a continuat si la inceputul lui 2010. Mai intai, cursul euro a scazut sub pragul de 4,2 lei, pentru ca pe 6 ianuarie, cursul anuntat de BNR sa coboare la cea mai mica valoare a ultimelor 7 luni: 4,1620. Un nivel mai redus nu s-a mai intalnit din data de 19 mai 2009, cand cursul euro-leu se situa la 4,1548.
In cursul zilei de miercuri, cotatiile interbancare s-au situat intre 4,15 – 4,17 lei/euro, mai scazute decat valoarea de inchidere din ziua precedenta de 4,18. Pe parcursul zilei, cursul minim atins de perechea leu-euro a fost 4,1476 lei/euro.

Decizia BNR a creat o perceptie favorabila in randul investitorilor

Analistii au pus aprecierea din ultimele doua zile pe seama deciziei BNR de a reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 procente, de la 8% la 7,5%. “Continuarea miscarii de apreciere a leului poate fi pusa pe seama perceptiei favorabile a deciziei neasteptate a BNR si pe faptul ca BNR pare decisa sa sustina economia”, sustine Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.
In comunicatul BNR privind reducerea dobanzii de politica monetara se spunea ca prin aceasta modificare de dobanda, Banca Nationala isi propune relansarea cresterii economice durabile. Decizia BNR a fost apreciata pozitiv de participantii din piata, ceea ce a dus la aprecierea cursului, explica analistii ING.
Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko, spune ca “micsorarea dobanzii de politica monetara, care a fost impotriva legii firii si miscarea impotriva valutelor din regiune”, il face sa suspecteze BNR pentru scaderea din ultimele zile a cursului.
“Aprecierea leului e determinata de sentimentul pozitiv al nerezidentilor, dupa decizia BNR de ieri. Leul a devenit o moneda atractiva, avand in vedere ca problemele politice s-au rezolvat si acordul de finantare cu FMI va intra in parametri normali”, spune Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
El explica ca nerezidentii au vrut sa profite de oportunitatea data de faptul ca dobanda la leu e ridicata si ca randamentul adus de acesta este mare.
Florian Libocor, economist sef al BRD si presedinte AAFBR, considera ca leul este in continuare subapreciat si ca potentialul de crestere al economiei romanesti este mai mare decat cel al economiilor emergente din zona Europei Centrale si de Est.

Aprecierea leului este una de moment

Desi aprecierea leului a fost una ampla, acesta castigand peste 4 bani in doar o zi si peste 6 bani fata de finalul lui 2009, analistii considera ca aceasta nu va fi una de durata.
“Pe termen scurt este posibila o continuare a miscarii si, in fata acestui optimism, BNR va putea interveni in piata insa nu pentru a sustine leul, ci pentru a-si recupera rezervele valutare folosite in sustinerea monedei nationale”, explica Vlad Muscalu.
Si Radu Craciun considera ca aceasta miscare a cursului este una momentana. Ionut Dumitru considera ca este greu de spus daca aceasta apreciere va continua pentru ca sentimentul participantilor din piata este imprevizibil.
Florian Libocor crede ca “in 2010 vom ajunge in situatia de a lucra cu un prefix mai mic la cursul de schimb euro/leu, insa intr-un ritm mai temperat decat cel din ultimele 2 sau 3 zile, care nu este de durata.”
In ceea ce priveste celelalte valute din regiune, acestea au avut o evolutie diferita de cea a leului, doar forint-ul unguresc reusind sa castige ceva teren in fata euro. Zlotul polonez si coroana ceha s-au depreciat usor in fata euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta