top banner

Fermierii primesc credite de la stat cu dobanda de 4,95% la lei

25 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va finanta, prin intermediul CEC Bank, activitatea producatorilor agricoli care doresc sa realizeze investitii dar nu beneficiaza de fonduri europene sau de fonduri la bugetul de stat. Creditele se vor acorda in lei, pe o perioada maxima de 10 ani, la o dobanda fixa de 4,95%.
 
Din 26 februarie, producatorii agricoli isi vor putea finanta proiectele de investitii cu imprumuturi primite de la CEC Bank.
 
Suma totala pusa la dispozitia solicitantilor este de 16 milioane lei si provine dintr-o linie de finantare acordata de MAPDR. Conform ordinului de alocare a acestor fonduri, suma initiala propusa se ridica insa la 100 milioane lei.
 
Fondurile vor fi redirectionate de CEC Bank numai pentru finantarea anumitor proiecte de investitii definite prin Ordinul 430 din 2 iulie 2008 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
 
Acestea se refera la modernizarea exploatatiilor agricole, atat in sectorul vegetal cat si in cel al cresterii de animale, la cresterea valorii adaugate pentru produsele agricole sau forestiere. De asemenea, vor fi finantate investitiile productive in acvacultura sau in procesarea si comercializarea pestelui.
 

Dobanda fixa pe 10 ani

 
Creditul poate fi acordat pe maximum 10 ani, iar dobanda de 4,95% la lei este fixa pe intreaga perioada de creditare. Pe langa aceasta, clientii mai platesc un comision de gestiune de 0,95% pe an.
 
CEC Bank nu va impune solicitantilor comisioane pentru analiza dosarului si va oferi consultanta gratuita pentru pregatirea documentatiei.
 
In functie de specificul investitiei si a fluxului de lichiditati generat de afacerea finantata, rezultat in urma analizei dosarului de credit, clientii pot obtine si o perioada de gratie de maxim 5 ani.
 
Banca va accepta, pentru garantarea creditului si scrisori emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural.
 

Beneficiarii pot fi persoane fizice sau companii

 
Creditele sunt destinate atat fermierilor individuali, inregistrati conform legii, dar si societatilor agricole private sau asocatiilor familiale.
 
Printre categoriile de beneficiari acceptati se numara:
  • producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole;
  • asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, constituite conform legislatiei in vigoare;
  • societati agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica, constituite conform legislatiei in vigoare;
  • societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare;
  • persoane fizice autorizate conform legislatiei in vigoare.  

Sumele acordate depind de tipul investitiei

 
In ceea ce priveste sumele maxime pe care un solicitant le poate obtine, acestea sunt stabilite tot prin ordinul MAPDR, in functie de tipul investitiei.
 
Pentru modernizarea exploatarilor agricole, sumele imprumutate pot ajunge la 2 milioane euro pentru beneficiarii constituiti sub forma asociativa si 1 milion euro pentru restul beneficiarilor.
 
In cazul investitiilor in acvacultura, sumele maxime acordate unui beneficiar nu pot depasi 500.000 euro.
 
Creditul Fermierul finanteaza si achizitia de animale. In aceasta situatie, limita creditului este stabilita in functie de o valoare fixa pe cap de animal.
 
Valoarea totala acordata este plafonata la 110.000 euro pe proiect pentru achizitia de bovine, 100.000 euro pentru ovine, 120.000 euro pentru gaini ouatoare si doar 55.000 euro, respectiv 40.000 euro pentru porcine si caprine.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul