Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

BNR doreste ca dobanzile la depozitele in lei sa coboare sub 9%

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Depozite

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este nemultumit de faptul ca bancile continua sa plateasca dobanzi la depozitele in lei de 11-13%. El considera ca situatia nu este normala, iar randamentele produselor de economisire nu ar trebui sa depaseasca dobanda de politica monetara, situata acum la 9%.
 
In ultimele luni, bancile anunta tot mai des ca reduc dobanzile la depozite, atat la lei cat si la euro. Daca unele institutii au adoptat o strategie graduala, operand in mod repetat ajustari minore, altele au avut o abordare mult mai agresiva si au aplicat reduceri substantiale printr-o singura decizie.
 
In prezent, media dobanzilor la depozitele in lei se situeaza intre 10-11%, in functie de scadenta, potrivit statisticilor Conso.ro. Cele mai bune dobanzi din piata ajung insa chiar si la 13-14%.
 

Depozite de lux

 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a aratat nemultumit de acesta situatie si considera exagerate aceste dobanzi. „Este un lux si nu-mi dau seama cum de si-l permit”, afirma Isarescu, aratand ca bancile nu fac altceva decat sa-si fure una alteia clientii prin acest comportament, in cadrul seminarul Mugur Isarescu si invitatii sai, organizat de Finmedia.
 
El a spus ca in mod normal, dobanzile la depozitele in lei ar trebui sa se situeze sub dobanda de politica monetara, care a coborat recent la 9%. Aceasta este dobanda la care bancile isi pot procura resurse de la BNR si nu este normal sa plateasca mai mult la atragerea de depozite de la clienti.
 

Dobanzile sunt de 2 ori mai mari decat inflatia

 
Un alt motiv pentru care dobanzile sunt considerate exagerate, este ca ele depasesc cu mult rata inflatiei.
 
Atractivitatea unui depozit nu se masoara neaparat doar prin nivelul ratei dobanzii. De exemplu, daca dobanda este 15%, iar inflatia este de 20%, atunci un astfel de depozit nu este deloc eficient, deoarece nu mentine nici macar puterea de cumparare a banilor depusi.
 
In prezent, inflatia anuala a scazut sub 6%. Prognozele BNR indica o stabilizare a preturilor, rata inflatiei fiind prognozata a se situa la 4,4% la sfarsitul lui 2009, conform ultimului raport asupra inflatiei. Mai mult, in 2010, preturile se estimeaza ca vor creste cu numai 2,8%.
 
Prin urmare, depozitele bancare actuale au dobanzi de 2 ori mai mari decat rata inflatiei, ceea ce inseamna ca genereaza castiguri in termeni reali (ajustate cu inflatia) de peste 6%.
 
La nivel macroeconomic, acest lucru are efecte negative, spune Isarescu, deoarece descurajeaza investitiile. „Nimeni nu si-ar lua banii dintr-un astfel de depozit pentru a porni o afacere intr-un mediu economic incert”, sustine guvernatorul BNR.
 

Economiile pe termen lung devin mai avantajoase

 
Prin urmare, ne putem astepta ca in timp dobanzile la depozite sa se reduca mai departe. Cea mai mare banca, BCR a operat deja astazi noi scaderi semnificative la nivelul dobanzilor in lei la depozite, care se situeaza acum intre 9,5-10,5%.
 
La nivelul pietei, aceasta tendinta ar putea continua pe tot parcursul anului, mai ales daca avem in vedere ca banca centrala ar putea recurge la noi reduceri ale dobanzii de politica monetara. Deciziile ar putea fi motivate atat de continuarea dezinflatiei, cat si de dorinta de a incuraja activitatea economica.
 
Din aceasta perspectiva, depozitele cu dobanzi fixe sunt recomandate in aceasta perioada. Alegerea unui termen mai lung permite conservarea dobanzilor ridicate din prezent.
 
Din cauza tendintei de scadere a dobanzilor, depozitele pe termene de 1-3 luni vor suferi ajustari la momentul reinnoirii, astfel ca ele vor genera castiguri din ce in ce mai mici.
 
In schimb, un depozit cu dobanda fixa pe 1 an va plati tot o dobanda de 14% si in 2010, cand inflatia ar putea scadea sub 3%.

Alte articole din Depozite

Depozite

De ce nu cresc dobanzile la depozite?

Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la credite, isi reia cresterea dupa o perioada de aproximativ doua luni de acalmie, si nu da semne sa se opreasca prea curand. In aceste conditii, dobanzile la creditele in derulare vor creste cu siguranta, in timp ce deponentii se vad tot mai pagubiti. Citeste mai mult

Dobanzile la depozite nu urmeaza trendul ROBOR

Cresterea dobanzilor pe piata monetara a atras atentia tuturor debitorilor cu credite in lei cu dobanda variabila, avand in vedere ca aceasta se modifica in functie de indicatorul ROBOR. Pe de alta parte, si deponentii sperau la remuneratii mai generoase din partea bancilor, avand in vedere scumpirile din ultima vreme. Citeste mai mult

Opinii recente

de ionel Teodor lup

"Deci ii suni si nu raspund. Cand i am rugat sa mi spuna sumele platite si ce suma din acestea este dobanda mi au ..."

Facebook