top banner

Experienta actionarului vinde pensia privata

01 Octombrie 2007 | Autor: Marius Serban

In faza actuala, selectarea fondului pentru pensia privata obligatorie este destul de dificil de facut. Comisioanele practicate sunt in mare parte identice, randamentele din trecut nu exista inca, astfel ca cele mai importante criterii nu pot fi folosite pentru departajarea ofertelor. Singurul lucru la care toti fac apel este reputatia.
 
Conform prevederilor legale, fondurile de pensii private sunt indreptatite sa perceapa o serie de comisioane. Acestea se suporta din contributiile viitorilor pensionari si randamentele cu care ele sunt valorificate, astfel ca este avantajos pentru client sa aleaga fondul cu cele mai mici comisioane. Din pacate, acest lucru nu il ajuta cu nimic deoarece toate fondurile au costuri de functionare in mare parte identice.
 
Comisionul din contributii nu poate depasi conform legii pragul de 2,5%. Insa, toate cele 17 fonduri de pensii private obligatorii au stabilit acest comision la nivelul maxim permis de legislatie. Acelasi lucru se intampla si cu comisionul perceput din activele administrate, care este egal in toate cazurile cu 0,05% pe luna.
 
Un alt comision important pentru client este penalitatea platita in cazul in care doreste sa-si transfere contul la un alt fond de pensii. De exemplu, daca dupa un an, clientul observa ca fondul sau de pensii a obtinut randamente mult mai mici decat restul, atunci devine interesat sa schimbe administratorul pensiei sale private. In acest caz, comisionul de penalizare practicat de aproape toate fondurile este de 5% din activul personal. Un singur fond – AG2R Fond de Pensii - practica un comision mai mic – 3,5%. Merita semnalat faptul ca dupa 2 ani de la semnarea contractului de aderare, orice persoana poate schimba fondul de pensii fara nici un fel de penalizare.
 
Singurele cheltuieli care difera semnificativ de la un fond la altul este acum taxa de audit, dar acest lucru nu prea ajuta la nimic. Nivelul taxei fluctueaza extrem de mult: de la 1.500 lei pana la 20.000 euro pe an. Sunt sanse mici insa ca aceste sume sa aiba un efect vizibil asupra valorii activelor gestionate de un fond de pensii, care poate ajunge usor la cateva milioane de euro.
 
In consecinta, singurul lucru care pare sa conteze pe moment este reputatia. Mesajul principal pe care fondurile private de pensii il transmit este ca actionarul majoritar are o experienta indelungata in gestionarea de fonduri in Occident, ceea ce il recomanda ca un bun administrator.
 
Nici fondurile destinute de bancile locale nu se plasa mai prejos. Specialistii BCR recomanda populatiei sa aleaga fondurile care au cea mai buna experienta pentru efectuarea de investitii in lei. « In prezent, cele mai bune randamente sunt cele in moneda nationala, astfel ca nu este necesara conversia in valuta a contributiilor pentru a fi investite pe pietele externe », spune Lucian Anghel, economist-sef la BCR. El atrage atentia ca pe termen mediu moneda nationala se va aprecia astfel ca un plasament in euro va avea un randament si mai mic atunci cand va fi transformat in lei. In plus, toate fondurile de pensii private au stabilit in prospectul propriu de emisiune ca vor investi aproape jumatate din bani in titluri de stat. Anghel spune ca titlurile de stat in lei sunt foarte rare acum si doar marile banci romanesti au suficiente resurse pentru a le pune la dispozitia fondurilor de pensii din propriul grup financiar. Prin urmare, restul fondurilor de pensii vor fi obligate sa cumpere titluri de stat in valuta, care au randamente mai mici decat cele in lei si sunt expuse la riscul de curs valutar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia