top banner

Fondurile de pensii obligatorii sustin majorarea contributiilor la 2,5%

26 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) atrage atentia ca inghetarea contributiilor la sistemul privat de pensii ar aduce prejudicii serioase atat functionalitatii sistemului cat si imaginii externe la nivel de stat. Cei mai afectati ar fi insa participantii.
 
In martie 2009, contributiile la pensiile private obligatorii ar trebui sa fie marite de la 2% la 2,5% din salariul brut, in detrimentul sumelor platite la asigurarile sociale de stat.
 
Insa, deficitul bugetar a urcat in 2008 pana la 5% din PIB, iar noul guvern cauta acum mijloace pentru a-l reduce. Una din solutiile avute in vizor este inghetarea temporara a contributiilor prin pastrarea cotei actuale, de 2% din salariul brut.
 
O eventuala decizie de inghetare a nivelului contributiilor ar afecta interesele celor 4,6 milioane de participanti, sustine APAPR, deoarece se reduce sansa obtinerii unei pensii decente din sistemul privat.
 

Participantii ar pierde in medie cate 2.000 lei

 
Plafonarea contributiilor ar putea inseamna la nivelul anului in curs un minus de circa 2.000 de lei in contul fiecarui participant. Calculele asociatiei sunt facute pe baza salariului mediu brut pe economie.
 
Diminuarea resurselor de finantare a statului si economiei romanesti este un alt risc la care Romania ar fi expusa. Rolul fondurilor de pensii private in orice economie este de stimulare a economisirii pe termen lung si de a asigura o alocare optima a resurselor financiare, prin investii pe piata bursiera sau in obligatiuni.
 
O alta consecinta ar fi afectarea imaginii si relatiilor internationale ale Romaniei. Practic, s-ar reconfirma statul Romaniei de stat cu un climat legislativ instabil si impropriu investitiilor straine.
 
Reprezentantii APAPR avertizeaza ca ne putem astepta si la o reactie negativa din partea organismelor europene care au sustinut acest sistem si care au recomandat Guvernului Romaniei sa mentina angajamentele de crestere a contributiilor catre fondurile de pensii obligatorii.
 
Nu in ultimul rand, administratorii considera ca afectarea contributiilor ce trebuie virate catre fondurile de pensii private inseamna amanetarea viitorului actualei generatii cu costuri si consecinte negative pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia