top banner

Contributiile la pensiile facultative sunt deductibile partial

19 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Deductibilitatea aplicata in cazul contributiilor la pensiile facultative este inca partiala. Platile nu scad din baza de calcul a tuturor impozitelor si taxelor platite de un salariat pentru venitul obtinut, asa cum se intampla cu contributiile pentru pensiile private obligatorii.
 
La fondurile de pensii facultative pot participa doar persoanele salariate, persoanele fizice autorizate, cele care realizeaza venituri din activitati profesionale (avocati, contabili) ori persoane ce realizeaza venituri din activitati agricole.
 
Contributia la fondul ales se plateste lunar de catre angajator ori, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente, de catre participant. Aceasta se vireaza odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii in contul fondului de pensii, cont care este specificat in actul individual de aderare.
 
Contributiile la fondurile de pensii facultative beneficiaza din acest an de o deductibilitate de 800 euro, jumatate pentru salariat si jumatate pentru angajator.

Aceasta inseamna ca aceste contributii se scad din baza de impozitare, atunci cand se calculeaza impozitele. Insa, deocamdata deductibilitatea nu este integrala, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) facand eforturi pentru a remedia situatia..

 

Deductibilitatea se aplica doar la impozitul pe venit

 
In prezent, contributia unui participant la un fond de pensii facultative este scutita doar la aplicarea impozitului pe venit de 16%. O deductibilitate totala presupune o scutire de la plata tuturor impoziteor si taxelor ce se platesc din venitul brut.
 
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in prezent, contributia nu este deductibila atunci cand se calculeaza contributiile obligatorii la asigurari sociale (CAS) si la asigurarile de sanatate.
 
“Pentru ca deductibi­litatea sa fie totala nu este suficienta doar eventuala precizare in Codul Fiscal a acestui fapt ci este nevoie de modificarea legilor care instituie obligativitatea contributiilor de asi­gurari sociale, pentru pensii si sana­tate, astfel incat sa se precizeze ca pilonul III beneficiaza de deductibi­litate cu privire la aceste contributii sociale”, este raspunsul dat de ANAF la solicitarea CSSPP.
 
CSSPP va efectua demersurile necesare catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si catre Guvernul Romaniei, in vederea modificarii legislatiei pentru introducerea unor precizari clare care sa excluda contributiile la fondurile de pensii facultative din baza de calcul a celorlalte taxe.
 

Cum se aplica deducerile?

 
Conform normelor de aplicare in vigoare, in cazul in care contributia anuala la un fond de pensii facultative depaseste pragul de deductibilitate anuala stabilita la 400 de euro, impozitele aferente sumei platite in plus se regularizeaza la sfarsitul anului fiscal.
 
Beneficiul deductibilitatii este unul lunar, insa la final de an, impozitele se regularizeaza astfel incat contribuabilul sa se incadreze in limita de deductibilitate anuala stabilita.
 
Ce inseamna acest lucru? Concret, pentru un salariu lunar brut de 500 de euro, contributia lunara (stabilita in acest exemplu la 8% din salariul brut) va fi de 40 de euro.
 
Astfel, participantul va avea o contributie anuala de 480 de euro, ceea ce inseamna ca depaseste pragul deductibilitatii de 400 de euro.
 
La sfarsitul anului fiscal are loc regularizarea sumelor platite, iar participantul va fi nevoit sa suporte un impozit suplimentar pe salariu de 16% pentru diferenta de 80 de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia