Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Factura electronica asteapta de 2 ani sa devina realitate

Autor: Mirela Cojoc |

Publicat in: Carduri

 

Utilizarea facturilor electronice in locul celor pe suport hartie ar aduce atat companiilor cat si consumatorilor o scadere semnificativa a costurilor si a timpilor de transfer. Pentru a completa cadrul legislativ singurul element necesar este emiterea de catre Ministerul Finantelor a normelor de aplicare a legii.

Serviciile de facturare electronica sunt parte a serviciilor aditionale optionale din SEPA - Single Euro Payment Area. Acestea presupun inlocuirea facturii printate pe hartie cu un inscris in format electronic, transmis prin intermediul unui operator specializat.

Astfel, in special in conditiile in care factura este emisa de un furnizor aflat la o distanta mare fata de client, emiterea acesteia si transmiterea in format electronic presupune eliminarea intarzierilor si a ricului de a nu ajunge la destinatar.

De asemenea, este important de subliniat faptul ca facturarea electronica atrage o reducere a costurilor de aproximativ 60-80%, comparativ cu procesarea traditionala pe suport hartie a acestora.

Facturarea electronica aduce economii semificative statuluiDanemarca este prima tara care a actionat in avantajul facturarii electronice. Administratia publica daneza a impus utilizarea acestui serviciu inca din februarie 2005.

Aproximativ 15 milioane de tranzactii, procesate anterior pe suport hartie, sunt acum manevrate electronic. Conform declaratiilor reprezentantilor guvernului danez, aproximativ 100 milioane euro au fost economisiti in primii 3 ani.

In Suedia, incepand cu luna iulie 2008, administratia publica utilizeaza exclusiv servicii de facturare electronica, iar in Finlanda, termenul limita de adoptie exclusiva a facturarii electronice este sfarsitul anului 2009.

Alte 10 tari din Uniunea Europeana au trasat termene limita pentru utilizarea obligatorie a facturarii electronice in cadrul administratiilor publice. Printre acestea, Polonia utilizeaza facturarea electronica pe piata de retail, iar Franta si Marea Britanie in domeniile utilitatilor.

Conform studiilor efectuate la nivel european, pentru anul 2008 s-a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori de factura electronica, de la 20,2 milioane în 2007, la 24,3 milioane în 2008 la nivel de emitent, numarul acestora fiind mult mai mare daca luam in calcul si receptorii.

Romania – la inceput de drumCadrul legal pentru emiterea de facturi electronice a fost adoptat in Romania in urma cu 2 ani, prin Legea nr. 260/2007. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat normele de omologare a sistemelor informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica.

Singurul element care mai este necesar pentru completarea cadrului legislativ in domeniu il constituie normele metodologice aferente Legii nr. 260 ce trebuie emise de catre Ministerului Finantelor Publice.

Normele lipsesc, infrastructura existaChiar daca inca mai sunt necesare detalii privind modul in care facturarea electronica va deveni realitate, pe piata exista deja operatori care ofera platforme informatice privind acest serviciu.

Unul dintre acesti operatori este Transfond, care a initiat, in 2008, proiectul de facturare electronica.

e-Factur@ este un serviciu ce inlocuieste procesul de emitere (si transmitere) al facturilor in format clasic pe hartie, pentru a imbunatati automatizarea proceselor, reducand astfel costurile si timpii de procesare, in conditiile mentinerii unui nivel al serviciilor de inalta calitate.

Serviciul oferit de catre Transfond vine in intampinarea nevoii emitentilor de facturi de a-si monitoriza, accelera, fluidiza si controla fluxurile de numerar, asigurand schimbul electronic de documente intre furnizor si beneficiar, precum si procesele relevante facturarii electronice printr-un sistem rapid, intr-un mediu complet securizat.

Transfond este operatorul Sistemului Electronic de Plati si furnizor autorizat de servicii de Arhivare Electronica, in conformitate cu prevederile legii 135/2007.

Mirela Cojoc este specialist marketing in cadrul Transfond.

Alte articole din Carduri

Carduri

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE). Citeste mai mult

ANPC considera ilegal un comision platit frecvent de consumatori

Multe banci percep comisioane usturatoare pentru retragerea de numerar de pe cardurile de credit, desi ANPC sustine ca OUG 50/2010 le interzice in mod expres. Practica a fost sanctionata de curand de ANPC, insa doar in cazul CEC Bank. Ramane de vazut ce se va intampla in cazul celorlalte banci care percep consumatorilor aceste comisioane. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook