top banner

BNR renunta la limitarea ratelor lunare

07 Martie 2007 | Autor: Alin Iacob

Banca Nationala a Romaniei a decis sa revina asupra limitarilor impuse in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice. Iar hotararea adoptata de consiliul de administratie al bancii centrale pare sa mearga chiar mai departe decat proiectul de regulament publicat spre dezbatere publica pe site-ul institutiei la sfarsitul anului trecut.
 
Concret, pe langa eliminarea obligativitatii unui anumit nivel al avansului la creditele pentru achizitionarea de locuinte, Banca Nationala a decis sa renunte si la limitele impuse anterior in ceea ce priveste nivelul procentual pe care-l puteau detine ratele la credite in totalul venitului net al solicitantului.
 
Cu toate acestea, este inca dificil de spus cat de departe a mers BNR cu eliminarea limitarilor. Si aceasta intrucat singurele informatii privind deciziiile adoptate de consiliul de administratie provin nu dintr-un comunicat oficial al bancii centrale sau din textul normei aprobate de CA, ci din declaratiile responsabililor cu comunicarea din cadrul BNR.
 
Iar in declaratiile acestora se vorbeste despre obligativitatea aprobarii normelor de creditare de catre BNR, ceea ce poate ascunde o operatiune de imagine a Bancii Nationale. Care teoretic ar renunta la impunerea de restrictii, insa in practica ar refuza avizarea normelor considerate prea indraznete.
 
Putem presupune totusi ca acest lucru nu se va intampla, avand in vedere explicatiile reprezentantilor BNR in sustinerea deciziei luate. Se afirma ca eliminarea limitarilor impuse anterior s-a datorat faptului ca bancile au inceput sa gestioneze mai bine riscurile, avand in vedere atat experienta de 3-4 ani acumulata in operatiunile de creditare a populatiei, cat si nivelul redus al imprumuturilor neperformante.
 
Interesant este de anticipat care vor fi efectele in cazul in care eliminarea restrictiilor BNR va fi generalizata, asa cum apare ea prin prisma declaratiilor oficiale. Cel mai probabil, bancile vor decide sa revina treptat la conditiile de dinaintea introducerii restrictiilor. Adica avansul va scadea, in medie, la 10-15%, iar rata maxima ar putea reprezenta aproximativ 50% din veniturile nete ale solicitantului.
 
Fara indoiala, eliminarea restrictiilor va exacerba competitia. Daca bancile mari vor fi probabil mai reticente in a-si asuma riscuri mult sporite, bancile in cautare de crestere accelerata a cotei de piata vor oferi conditii tot mai atragatoare.
 
Cei mai castigati vor fi, cel mai probabil, cei cu venituri mari. In cazul lor, avansul solicitat ar putea fi mai redus, dupa cum si procentul acceptat ca nivel al ratelor in totalul veniturilor ar putea fi mai mare. Asta pentru ca cineva care castiga, spre exemplu, 2.000 de euro pe luna, ar putea aloca usor 1.200 pentru plata ratelor, iar restul de 800 pentru cheltuielile curente. In schimb, altcuiva care castiga 200 de euro, in cazul aplicarii aceluiasi procent – 60%, i-ar mai ramane doar 80 de euro pentru restul cheltuielilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul