Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Fondurile de pensii se vand ca painea calda

Autor: Cristi Dudu |

Publicat in: Pensii

 

Daca la inceputul lui 2008, piata pensiilor private numara 18 administratori, in prezent, numarul acestor s-a redus la 14. In plus, au fost anuntate noi fuziuni care se vor finaliza in acest an, astfel ca numarul jucatorilor se va reduce si mai mult. Bancile au fost principalele entitati care s-au retras din piata.
 
Piata fondurilor de pensii obligatorii strange randurile in ultima vreme, o serie de actori luand decizia sa se retraga. Nu mai putin de 4 banci au renuntat pana acum la acest business.
 
Cel mai recent caz este cel al Bancii Transilvania, care a anuntat pe 7 ianuarie 2009 ca isi va vinde participatia de 50% detinuta la BT Aegon catre grupul olandez Aegon. Tranzactia valoreaza aproximativ 11 milioane de euro si va fi finalizata conform estimarilor bancii in trimestrul II al acestui an.
 
Banca Transilvania a motivat retragerea din actionariatul BT Aegon prin faptul ca intentioneaza sa isi concentreze eforturile in principalul sau domeniu de activitate, cel bancar.
 
In decembrie 2008, a avut loc iesirea Bancpost de pe aceasta piata. Fondul Bancpost va fi inghitit de catre Interamerican Pensii, tranzactia urmand sa se finalizeze dupa obtinerea tuturor aprobarilor. Banca va asigura mai departe un canal de vanzare pentru pensiile Interamerican prin reteaua teritoriala.
 
In urma fuziunii, Interamerican Pensii ar urma sa detina peste 260.000 participanti si sa atinga o cota de piata de 5,56%.
 

BCR are intentii de achizitie

 
La sfarsitul lui septembrie 2008, BCR Pensii si-a anuntat intentia de a cumpara Omniasig Pensii printr-o tranzactie ce s-ar ridica la 13 milioane de euro. Achizitia a fost blocata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a dat insa garantii ca tranzactia va putea fi efectuata ca fuziune intre cele doua fonduri si nu ca preluare.
 
De asemenea, BCR Pensii ar urma sa administreze si activele fondului de pensii facultative administrat in prezent de BCR Asigurari de Viata. Oficialii BCR Pensii estimeaza finalizarea tranzactiei in cel de-al doilea semestru al anului 2009.
 
La acestea se mai adauga si retragerea din piata a patru administratori inca dinainte de a avea active in administrare – MKB Romexterra Pensii, AG2R Pensii, Marfin Pensii si Zepter Pensii.
 

De ce se retrag bancile?

 
Unul din motivele pentru care bancile se retrag este ca administrarea fondurilor de pensii nu reprezinta activitatea de baza a unei banci, spune Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii.
 
"Cele care se retrag acum din aceasta activitate sunt banci mici care nu au reusit sa adune o baza insemnata de participanti si implicit de active”, afirma Andanut.
 
Aceleasi motive legate de numarul mic de participanti atrasi sunt mentionate si de Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.
 
Momentan, in piata sunt 14 administratori, dar daca luam in calcul fuziunile anuntate, numarul acestora ar scadea la 11. In plus, pe parcursul anului pot avea loc si alte achizitii.
 
“BCR Pensii se afla in discutii in vederea fuzionarii si cu alte fonduri de pensii, dar inca nu stim daca acestea se vor perfecta pana la sfarsitul anului curent”, a precizat Simona Ditescu.
 
Sunt justificate inca cel putin doua fuziuni, insa vanzatorii si cumparatorii potentiali vor “bate palma” mai greu in acest an, datorita unui ecart prea mare intre asteptarile fiecarei parti privind pretul, apreciaza Emilia Bunea, director general al ING Fond de Pensii.
 

Alte articole din Pensii

Pensii

Penalizam viitorii pensionari pentru plata actualilor pensionari ?

Simultan cu anuntul privind cresterea valorii punctului de pensie pentru a doua oara pe parcursul anului in curs, pana la 1.000 de lei de la 1 iulie, fata de 918,50 lei la 1 ianuarie (de la 871,70 lei anterior) si majorarea pensiei sociale minim garantate la 520 de lei de la 400 de lei in prezent. Citeste mai mult

De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent. Citeste mai mult

Opinii recente

de Mihai Cornel

"Am ales sa fac un credit prima casa. Toate bune si frumoase pâna la aprobarea finala. Astept de 3 saptamâni dar nu am ..."

Facebook