top banner

Bancile trec cu vederea restantele minore

29 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

O serie de banci au hotarat sa nu mai raporteze la Biroul de Credit persoanele cu datorii neachitate mai mici de 10 lei. Masura va permite clientilor cu restante modice sa poata avea in continuare acces la credite. In prezent, acordarea imprumuturilor pentru persoanele cu restante se face prin analizarea situatiilor de la caz la caz.
Dupa infiintarea Biroului de Credit, bancile au inceput raporteze temeinic toate restantele, fara sa faca nici un fel de filtrare prealabila. Drept urmare, multe persoane s-au trezit ca figureaza pe lista rau-platnicilor pentru sume derizorii, din cauza carora intampina acum dificultati pentru a obtine un nou imprumut. Si chiar daca achita pe urma restantele, datele de la Biroul de Credit nu se sterg. Avand in vedere ca inregistrarile se pastreaza timp de 5 ani, situatia celor aflati in aceasta situatie nu se va schimba peste noapte.
Mai multe banci au decis in ultima vreme sa adopte un comportament rezonabil si sa nu mai raporteze restantele care se situeaza sub un anumit prag. Acest nivel este de 10 lei, iar printre bancile care au luat aceasta decizie se numara BRD, HVB Tiriac Bank si UniCredit. Unele banci se feresc insa sa spuna ca nu vor mai raporta restantele mici, pentru a nu incuraja clientii sa fie mai neglijenti cu plata ratelor.
Indiferent daca aceasta regula se va generaliza la toate bancile sau nu, urmatorul pas pe care institutiile de credit trebuie sa-l faca este sa-si relaxeze politica de creditare pentru persoanele cu restante modice. Nu este normal ca o persoana cu o datorie de cativa lei sa nu poata primi credit, mai ales daca si-a achitat restantele.
In prezent, unele banci sunt dispuse sa analizeze mai atent motivul pentru care a aparut restanta. ? Daca la momentul solicitarii, nu inregistreaza restante curente, dar inregistreaza istoric, decizia finala legata de acordarea sau nu a creditului se ia numai dupa realizarea unei analize de risc referitoare la natura si importanta riscului inregistrat ?, afirma reprezentantii BRD. Astfel, primul pas pe care un restantier trebuie sa-l faca pentru a putea obtine un nou imprumut este de a-si plati datoriile acumulate in trecut. Cu cat acest lucru se intampla mai rapid, cu atat cresc sansele de a obtine finantare. De exemplu, Volksbank poate acorda credite si persoanelor care au avut restante, daca perioada de intarziere este mai mica de 90 zile.
In viitorul apropiat, este de asteptat sa apara produse speciale, dedicate restantierilor. Ele sunt larg raspandite in Occident si dau sansa clientilor care au avut incidente sa-si imbunatateasca raportul de credit. Un astfel de produs este imprumutul garantat cu un depozit. Clientul depune o suma de bani la banca si obtine un imprumut de valoare egala. Daca ramburseaza creditul respectiv fara sa inregistreze restante, clientul isi imbunatateste scoringul si poate avea acces apoi la creditele traditionale, garantate cu cesiunea pe veniturile viitoare.
Dezvoltarea acestor produse este conditionata insa de funizarea informatiilor pozitive la Biroul de Credit. Astfel, in loc sa raporteze doar clientii cu restante, bancile vor trebuie sa transmita si informatii despre clientii constiinciosi. Doar cateva institutii furnizeaza acum astfel de date, in timp ce marile banci universale sunt reticente in a le calca pe urme, deorece se tem ca proprii clienti vor fi racolati de concurenta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul