top banner

Doar 4% dintre romani au cumparat prin internet in 2008

30 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Conform unui studiu al Eurostat, Romania si Bulgaria se situeaza pe ultimele doua locuri dupa gradul de utilizare al internetul pentru a face cumparaturi.  Doar 4% din romani au achizitionat sau au comandat produse folosind mediul online in 2008, chiar daca peste o treime din populatia Romaniei foloseste internetul.
 
In 2008, 32% din populatia Uniunii Europene cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani a cumparat sau a comandat produse sau servicii din fata calculatorului. Numarul celor care cumpara pe internet a crescut constant, de la o pondere de 20% din populatie in 2004 la 26% in 2006 si 30% in 2007.
 
Datele au fost sintetizate in urma unui sondaj realizat in 2008 ce a urmarit utilizarea serviciilor IT&C de catre cetatenii celor 27 tari membre ale UE.
 
In Uniunea Europeana, cei mai fideli clienti ai magazinelor virtuale sunt persoanele tinere. Peste 40% populatia cu varsta de pana in 44 ani a facut cumparaturi prin internet in 2008. 
 

Danezii sunt pe primul loc

 
Cele mai achizitionate bunuri au fost pachetele turistice, hainele, articolele sportive si cartile. Biletele la spectacole sau electronicele au inregistrat ponderi mai reduse, de pana in 10% din totalul comenzilor. 
 
Cei mai activi cumparatori online in 2008 au fost danezii: 59% din populatia de peste 16 ani a achizitionat cel putin un articol utilizand internetul. In Marea Britanie ponderea se ridica la 57%, iar in Olanda la 56%. Si in Finlanda si Suedia, mai mult de jumatate din cetatenii de peste 16 ani au utilizat mediul online pentru cumparaturi.
 
La polul opus se afla tarile baltice si zona Europei de Est. In Romania, doar 4% din populatie au facut cumparaturi, in timp ce procentul este de 3% in Bulgaria, 6% in Lituania si 9% in Grecia si Cipru.  
 

Penetrarea internetului - inca la cote reduse

 
Diferentele mari ar putea fi explicate partial prin rata inca redusa de penetrare a internetului in aceste tari.
 
In Danemarca si tarile nordice peste 80% din populatie utilizeaza internetul, conform Internet World Stats. In Franta sau Germania, ponderea celor care utilizeaza internetul trece de 65%, aceste tari prezentand si un procent mare al celor care fac shopping online.
 
In Romania si Bulgaria, in schimb, penetrarea internetului nu a trecut de 35% la finalul lui 2008.  

In Grecia si Cipru, numarul celor care utilizeaza internetul ajunge la peste 40% din populatie. Suprinzator, in Lituania aproape 60% din populatie are acces la internet. Cu toate acestea doar 6% din populatia de peste 16 ani face cumparaturi online.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri
Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.

26 Oct 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă