top banner

Fondurile riscante au urmat fluctuatiile bursiere in 2007

31 Decembrie 2007 | Autor: Alina Branescu

Evolutia fondurilor de actiuni si diversificate au urmarit indeaproape in acest an cotatiile bursiere: au inregistrat valori maxime la mijlocului anului, dupa care au suferit o corectie. In schimb, fondurile monetare si de obligatiuni au avut un parcurs mai linstit, dar si randamentele au fost mai mici.
 
In prima jumatate din 2007, randamentele fondurilor de actiuni au cunoscut o crestere excesiva. Fondul cu cea mai buna performanta in prima parte a anului a fost Active Dinamic. Acesta a avut un randament anual de 90.6% in iunie 2007, in crestere fata de ianuarie 2007 cand inregistra un castig anual de 23.9%. Pe locul doi se afla FDI Omninvest, cu un randament anual de 83.2% la jumatatea lui 2007, fata de 23.3% la inceputul anului, urmat de FDI Napoca cu un randament de 82.5%, in crestere de la 22.7%.
 
In schimb, in partea a doua anului, pe baza corectiilor inregistrate de bursa incepand cu luna iulie, valorile unitatilor de fond au cunoscut o scadere la fel de spectaculoasa. In noiembrie, cel mai bun randament anual era de numai 24.4% pentru fondul KD Maximus. Locurile 2 si 3 au fost ocupate de Active Dinamic si FDI Omninvest, care au obtinut performante aproape egale. In primul caz, randamentul anual a fost de 23.9%, iar in cel de-al doilea caz - 23.3%.
 
In cazul fondurilor mixte s-a mentinut acelasi tipar, dar corectiile nu au mai fost atat de mari ca in cazul fondurilor de actiuni. Iar pe final de an, performantele lor erau de aproape doua ori mai mici decat la fondurile de actiuni. In noiembrie, Bancpost Active Balanced si Fortuna Classic aveau cele mai bune performante (12.1%) in cadrul acestei categorii de fonduri, fiind urmate de BCR Dinamic, cu 11.3%.
 
Pe de alta parte, fondurile de obligatiuni si cele monetare au avut parte de un parcurs mult mai linistit. Acestea investesc preponderent in instrumente cu venit fix, astfel ca nu au fost afectate de caderea bursei. In noiembrie, Orizont s-a clasat pe primul loc in categoria fondurilor de obligatiuni, atingand un randament anual de 7,5%, iar Stabilo pe al doilea loc, cu un randament de 6,9%.
 
In cazul fondurilor Simfonia 1 si Bancpost Plus, fonduri de tip monetar, randamentele au fost si mai mici. La Simfonia 1, randamentul anual era 6.4%, in noiembrie, iar la Bancpost Plus – 5,9%. Merita semnalatca la inceputul lui 2007, dobanda medie la depozitele pe 12 luni era de aproape 8%, astfel ca un depozit s-a dovedit mai rentabil decat un plasament intr-un fond monetar.
 
Pe parcursul anului, fondurile au atras sume destul de mari din partea investitorilor, unele dublandu-si sau chiar triplandu-si valoarea activului net. In cazul fondurilor de actiuni, BT Maxim a ajuns sa administreze un portofolui de 69,8 mil lei, in crestere cu 162% fata de inceputul anului, urmat de Raiffeisen Prosper cu un activ net de 79 mil. lei. Pentru fondurile diversificate, cel mai reprezentativ este Bancpost Active Balanced, al carui activ net a crescut cu 138%, ajungand la 72 mil. lei.
 
Un aspect important al anului 2007 este faptul ca UNOPC a introdus indicatorul Valoarea la risc, care ofera investitorilor posibilitatea de a compara riscul fondurilor de actiuni si mixte. ”Astfel, in timpul corectiei incepute la sfarsitul lunii iulie, s-a putut remarca utilitatea acestui indicator, deoarece fondurile cu "Valoarea la Risc" cea mai mica au  scazut cel mai putin. Pe baza acestui indicator, investitorii vor putea alege in cadrul unei categorii de fonduri, produsul care le ofera gradul de expunere la risc pe care si-l doresc si pe care pot sa-l tolereze”, afirma Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul