top banner

BNR este gata sa intervina daca leul se va deprecia nejustificat

23 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Guvernatorul BNR a declarat ca BNR va interveni pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb in perioada urmatoare. Acelasi angajament si l-au asumat si bancile centrale din Ungaria, Polonia si Republica Ceha pentru a tempera deprecierea excesiva a monedelor nationale.
 
De la inceputul acestui an, monedele tarilor din Europa Centrala si de Est - coroana ceheasca, forintul maghiar, zlotul polonez si leul - s-au depreciat semnificativ fata de euro, a precizat guvernatorul Mugur Isarescu.
 
Principalele cauze ale acestei tendinte regionale sunt:
  • deficitele de cont curent ridicate;
  • dependenta de exporturi a economiilor, in conditiile reducerii cererii in Europa Occidentala;
  • dependenta puternica a bancilor locale de finantarile de la bancile mama. 
In conditii normale nu este nimic gresit ca o economie emergenta sa inregisteze deficite inalte de cont curent. In plus, "orientarea spre export si integrarea financiara cu regiuni dezvoltate ca Europa Occidentala sunt considerate avantaje structurale pe termen indelungat si nu potentiale pericole", subliniaza Isarescu.
 

O anumita depreciere este necesara

 
Vremurile actuale sunt insa departe de a fi normale. Pe masura ce procesul de dezintermediere financiara persista in Occident, economiile mici au probleme in finantarea deficitelor de cont curent. Acest lucru face ca anumite ajustari ale cursului de schimb sa fie necesare.
 
Intre timp insa, Europa Occidentala - principala piata de desfacere a exporturilor - a beneficiat de stimulente fiscale si monetare, iar noi masuri sunt in pregatire. Efectele benefice vor fi resimtite ulterior si de tarile din Europa Centrala si de Est.
 
In plus, masurile rapide luate in Occident au contribuit la stabilizarea sistemului financiar, ceea ce a permis bancilor mama sa-si reinnoiasca sprijinul fata de subsidiare.
 

Miscarile destabilizatoare vor fi prevenite

 
In timp ce anumite ajustari ale cursului de schimb sunt necesare in aceste economii, deprecierea excesiva care nu este justificata de fundamentele economice poate fi destabilizatoare si trebuie evitata, a precizat guvernatorul BNR, adaugand ca banca centrala este pregatita sa ia toate masurile necesare pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale leului.
 
Isarescu a dorit totodata sa atraga atentia ca miscarile monedelor din regiune nu trebuie privite ca mergand in tandem. Astfel, daca zlotul se depreciaza cu 10%, nu este necesar ca si leul sa se deprecieze la fel.
 
Seful BNR a precizat ca aceasta abordare nu este justificata, deoarece exista foarte multe diferente intre economiile din regiune.
 
In prezent, un punct forte al Romaniei este nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii, care au actionat, in viziunea BNR, ca un instrument de contracarare a politicii fiscale relaxate din ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta