top banner

Atentie la variatia cursului de schimb!

19 Februarie 2007 | Autor: Alin Iacob

Ultimul raport asupra inflatiei, facut public acum cateva zile de BNR, contine referiri interesante in privinta cursului de schimb. Banca Centrala atrage atentia ca aprecierea accentuata a leului de la finele lui 2006 s-a datorat in principal afluxului important de capitaluri speculative. In consecinta, inversarea de tendinta e oricand posibila.
 
Potrivit raportului, leul a castigat in 2006 fata de moneda unica europena 7,2% in termeni nominali, respectiv 12,4% in termeni reali. In comparatie cu dolarul, leul sta si mai bine. A castigat 19,4% in termeni nominali, respective 25,2% in termeni reali. Iar ultimul trimestru, in special in noiembrie si decembrie, a avut o contributie decisiva la intarirea leului.
 
Evolutia cursului de schimb a fost determinata in principal de intrarile importante de capital speculative. Insa aprecierea leului a fost sustinuta si de intrarile de capital sub forma imprumuturilor financiare – in special ale sectorului bancar si de investitiile de portofoliu, care s-au amplificat ca urmare a apropierii aderarii, imbunatatirii ratingului de tara si mentinerii unui nivel ridicat al dobanzilor.
 
In decembrie, operatiunile derulate de nerezidenti au atins un maxim istoric, pe fondul majorarii spectaculoase a componentei speculative a rulajului pietei valutare. Mai mult, Banca Centrala crede ca au existat si tentative ale unor operatori valutari de a determina BNR sa-si reia interventiile pe piata valutara. Presiunile asupra cursului, in sensul aprecierii leului, au fost potentate si de cresterea sezoniera a remiterilor de bani din straintate, determinata de perioada Sarbatorilor.
 
Intrarile masive de capital speculativ au dus la amplificarea presiunii asupra cursului de schimb, in directia aprecierii leului. In acelasi timp insa, atrage atentia raportul BNR, s-a amplificat si riscul producerii unei corectii ulterioare bruste, de depreciere a leului. Asta cu atat mai mult cu cat experienta tarilor care au aderat anterior la Uniunea Europeana arata ca, dupa integrare, asteptarile in privinta aprecierii monedelor nationale incep sa se estompeze.
 
In aceste conditii, nu este deloc exclus ca in 2007 sa asistam la o crestere a volatilitatii cursului de schimb. Cu alte cuvinte, perioadele de apreciere a leului sa alterneze cu cele de depreciere. Iar variatiile de curs sa fie din ce in ce mai semnificative. Nu sunt putini analistii care vad in 2007 un raport de schimb euro-leu cuprins intre 3,30 si 3,60.
 
Altfel spus, chiar daca pe ansamblu, este probabil ca si in 2007 sa continue aprecierea leului fata de euro in termeni reali, nu si nominali, exista sanse serioase sa asistam pe parcursul anului la momente in care leul se va deprecia puternic in raport cu euro. Un rol important in materializarea acestui scenariu il va juca evolutia deficitului de cont curent, precum si gradul de acoperire al acestuia din investitii straine directe. In plus, orice schimbare a perceptiilor de profitabilitate ar putea determina iesirea, la fel de rapida ca si intrarea de la sfarsitul lui 2006, a capitalurilor speculative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta