top banner

Randamentele depozitelor cresc cu suma depusa

18 Octombrie 2006 | Autor: Marius Serban

Marile banci universale si-au stabilit randamentele la depozite in functie de suma depusa. Daca banii economisiti depasesc un anumit prag, rata dobanzii la depozit se majoreaza. Acest mod de tarifare poate permite unei persoane care are plasamente la mai multe banci sa isi extinda castigul daca transfera toti banii la o singura banca.
Inca din aprilie 2003, BRD a introdus un sistem de bonificare a depozitelor pe transe valorice. De exemplu, daca un client constituie un depozit pe 1 luna de 150 lei (suma minina impusa) beneficiaza de o rata a dobanzii de 5,5%. In cazul in care suma depusa depaseste 2.500 lei, atunci dobanda se majoreaza cu 0,25%. Mai mult, se poate obtine un bonus suplimentar de 1% (rata dobanzii urca la 6,75%) daca suma depusa este mai mare de 50.000 lei.
Pe segmentul creditelor in valuta, primele de dobanda acordate de BRD sunt ceva mai reduse si pentru ca randamentele la valuta sunt mai scazute. Daca valoarea depozitul trece de 10.000 euro sau dolari, clientul beneficiaza de o dobanda majorata cu 0,5%. ?Introducerea acestui tip de depozite a urmarit stimularea atragerii de resurse de la cat mai multe categorii de clientii?, afirma Claudiu Cercel, director la Directia Operatiuni de Piata din BRD.
In urma cu cateva luni, Raiffeisen Bank a implementat un sistem de dobanzi la depozite similar cu cel de la BRD, iar din august BCR a luat o decizie similara. ?Prin practicarea unui nivel de dobanda superior cu cat suma depozitului este mai mare, clientul unei banci va fi stimulat sa economiseasca cat mai mult pentru a beneficia de un nivel de dobanda superior?, afirma Lucian Anghel, director executiv adjunct al Directiei Trezorerie din BCR. El subliniaza ca aceeasi situatie se intalneste si in sistemele bancare dezvoltate din Europa si America de Nord, dar si in tarile Europei Centrale si de Est.
Raiffeisen Bank a implementat sistemul de bonificare in transe doar la depozitele in lei. Prima de dobanda creste cu 0,5% pentru depunerile mai mari de 4.000 lei si cu inca 0,5%, pentru depozitele care trec pragul de 40.000 lei.
La BCR, clientul primeste un bonus de 0,25% daca constituie un depozit mai mare de 5.000 lei. O prima suplimentara la dobanda de 0,25% este acordata daca valoarea depozitului depaseste 10.000 lei. In schimb, la depozitele in valuta, dobanzile se majoreaza cu pana la 0,4% la dolari si 0,2% la euro, daca suma economisita atinge 25.000 euro sau dolari.
In afara de bancile mari, au adoptat acest model de dobanzi si alte institutii de credit.
Finansbank aplica acest sistem de bonificare la certificatele de depozit. Insa, spre deosebire de restul bancilor, pragurile maxime stabilite sunt accesibile pentru majoritatea clientilor. Randamentul certificatelor de depozit se poate majora cu pana la 0,5%, daca suma depusa trece de 5.000 lei sau 1.000 euro sau dolari.
Si OTP Bank dispune de o structurare similara a dobanzilor la depozite. Bonusurile de dobanda sunt cuprinse intre 0,1-0,75% si depind atat de suma depusa, cat si de termenul de economisire.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii