top banner

Sezonul reducerilor aduce castiguri ridicate pentru deponenti

21 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Momentul de fata este unul dintre cele mai favorabile pentru a constitui un depozit. Persoanele care aleg sa economiseasca in lei au sansa de a castiga randamente cu mult peste rata inflatiei. Si dobanzile in valuta au atins valori nesperat de mari, in special pentru sumele depuse in euro.
 
Criza de lichiditate cu care se confrunta bancile a generat o adevarata batalie pe atragerea de resurse, din care castigatori ies deponentii. Tratamentul de care beneficiaza acestia s-a schimbat radical in ultimele luni, comparativ cu anii anteriori.
 

Deponentii scapa de frica inflatiei

 
In 2007, inflatia anuala a fost de 6,6%, iar dobanda medie platita de banci la depozitele in lei pe parcursul anului s-a situat la mai putin de 7%. Si, daca tinem cont de impozitul de 16% platit la dobanda, reiese ca depozitele bancare nu au mentinut nici macar puterea de cumparare a banilor.
 
Nici in prima parte a lui 2008, situatia nu s-a schimbat. Abia din august-septembrie 2008, deponentii au inceput sa aiba de castigat. Rata inflatiei a inceput sa scada, in timp ce bancile au aplicat majorari la dobanzi.
 
Tendinta a continuat pana in prezent, astfel ca depozitele au ajuns sa ofere castiguri in termeni reali nemaintalnite de mult pe piata autohtona.
 
Ultimele cifre publicate de Institutul National de Statitica arata ca rata anuala a inflatiei se afla la 6,3%. In schimb, dobanzile la depozitele bancare ajung sa fie de peste doua ori mai mari.
 

Dobanzile la lei trec de 15%

 
In cazul in depozitelor in lei pe 3 luni, cel mai mare randament este oferit de Intesa Sanpaolo Bank - 15,49%.
 
Aceasta nu este o exceptie deoarece randamente de 13-14% pot fi intalnite la tot pasul, chiar si la bancile mari. BCR si Bancpost practica dobanzi de 13,75%, iar Raiffeisen Bank ofera 14%.
 
Cea mai mare banca a tarii - BCR - bonifica si ea depozitele in lei la o dobanda de 11,75%.
 
In plus, foarte multe institutii au creat promotii speciale pentru a atrage banii deponentilor, care ofera atat castiguri mai mari, cat si sansa de a participa la diverse trageri la sorti. Din 2009, veniturile din depozite cresc si prin faptul ca ele sunt scutite de la impozitare.
 

Depozite mai rentabile ca in zona euro

 
Nu doar economisirea in lei este incurajata de catre banci, ci si plasamentele in valuta. In ciuda faptului ca pe pietele externe, dobanzile interbancare la valuta scad, la noi deponentii castiga mai bine ca oricand.
 
In perioada 2005-2007, dobanzile medii la euro nu au depasit 4%, potrivit statisticilor BNR. Din octombrie 2008, odata cu aparitia crizei de lichiditate pe piata autohtona, dobanda medie la depozitele in euro a trecut pragul de 5%.
 
In prezent, dobanzile la depozitele pe 3 luni in euro au depasit chiar 7%. ProCredit ofera 7,3%, BRD si Banca Transilvania - 7,25%, iar Libra Bank - 7%.
 
Ceea ce difera semnificativ fata de situatia din anii anteriori este ca in topul bancilor cu cele mai mari dobanzi figureaza acum jucatori importanti. Acest lucru semnaleaza ca deficitul de resurse din sistemul bancar este destul de profund, ceea ce inseamna ca randamentele ar putea stationa la aceste nivele o perioada buna de timp.
 
In plus, daca in trecut, clientii bancilor din Romania ieseau mereu dezavantajati comparativ cu cei din zona euro, acum situatia s-a inversat. Dobanda medie la depozitele in moneda unica este de numai 4% in zona euro, conform Bancii Centrale Europene. Astfel, romanii se pot mandri in sfarsit ca beneficiaza de un tratament mai bun decat restul UE in cazul unui produs bancar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii