top banner

Blue-chip-urile au pierdut 50 miliarde lei

28 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Cele mai solide companii listate la BVB s-au ieftinit in ultimele 14 luni cu peste 50%. Actionarii lor si-au diminuat averea in acest interval cu aproximativ 50 miliarde lei. Valoarea de piata s-a comprimat cel mai mult la Turbomecanica, in timp ce Petrom a avut cel mai lent declin.
 
Odata cu ultimul val de scaderi de pe pietele de capital, panica s-a instalat din nou si multi jucatori s-au aruncat sa-si lichideze ce a mai ramas din propriile portofolii. Drept urmare, pe bursa de la Bucuresti s-au inregistrat recent noi minime.
 
In urma acestei crize, cei mai afectati sunt investitorii care au cumparat actiuni in vara anului trecut, cand actiunile au atins maxime istorice.
 
                                                                               Turbomecanica – cel mai rapid picaj
 
Valul de scaderi a cuprins toate actiunile listate la BVB, fara ca blue-chip-urile (companiile mari si solide) sa fie ocolite. Capitalizarea lor bursiera a coborat cu 55% in ultimele 14 luni.
 
In valori absolute, companiile de la categoria I au pierdut aproape 50 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu 8% din PIB.

Greul a fost dus de societatile cu capitalizare bursiera mare. Petrom (SNP) si-a diminuat valoarea de piata cu 28 miliarde lei, BRD – 24 miliarde lei, iar Banca Transilvania (TLV) – 18 miliarde lei. In total, cei trei emitenti au incasat 70% dintre pierderile de la categoria I.

Titlurile Turbomecanica (TBM) sunt cele care au resimitit cel mai mult criza financiara. Actiunile TBM s-au ieftinit, in ultimele 14 luni, cu 84,2%, aceasta fiind cea mai ampla scadere dintre titlurile incluse la categora I.
 
Petrom a rezistat cel mai bine
 
De asemenea, SIF-urile au scazut cu mult peste medie. SIF Banat Crisana (SIF 1) a pierdut din capitalizare circa 70%, aceleasi “performante” obtinandu-le si SIF Muntenia (SIF 4).
 
SIF Transilvania (3) a avut cel mai mult de suferit dintre societatile de investitii financiare. Actiunile SIF 3 s-au ieftinit cu 78,2%, capitalizarea bursiera de 3,25 miliarde de lei din iulie 2007 reducandu-se pana la nivelul de 700 milioane in prezent.
 
Sectorul bancar a avut aproximativ aceleasi evolutii. Capitalizatea bursiera a Bancii Transilvania a cazut cu 75,74% in perioada iulie 2007 – septembrie 2008. In aceeasi perioada, BRD s-a ieftinit cu 57,1%.
 
Sectorul energetic pare a fi cel mai performant de la BVB. SNP Petrom, cea mai mare companie romaneasca a scazut cu 40%, iar Transgaz (TGN) cu 46,8%. Pierderile mai mici inregistrate in sectorul energetic in comparatie cu celelalte sectoare se explica si prin cresterea excesiva a preturilor la petrol si gaze pana la sfarsitul lunii august.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul