top banner

Garantarea depozitelor devine problema europeana

08 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

In situatia creata de climatul international panica este cel mai mare dusman al unei banci.  Pentru a linisti deponentii Consiliul Ministrilor de Finante de la nivelul UE (ECOFIN) a decis ca, in toate statele membre, plafonul minim de garantare al depozitelor sa fie stabilit la 50.000 euro fata de 20.000 euro, nivelul impus anterior. Conform deciziei, nivelul de garantare de 50.000 euro pe deponent, pentru toate depozitele cumulate detinute de acesta la o banca, va fi mentinut pe o perioada de minim un an.
Hotararea are implicatii la nivelul majoritatii statelor membre, inclusiv in Romania. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancare (FGDSB) oferea deponentilor, pana la acest moment, protectie in limita a 20.000 euro, cumulat pentru toate conturile detinute la o banca. Aceasta era si limita minima stabilita anterior de catre Comisia Europeana.
In categorie instrumentelor garantate intra atat depozitele cat si conturile curente sau conturile de economii, atat a clientilor persoane fizice cat si juridice.
Plafonul a fost considerat dezavantajos, in special pentru companiile care prezinta lichiditati mari si, in general, realizeaza toate operatiunile printr-o singura banca.
Numai cu cateva zile inainte de decizia ECOFIN, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a emis un comunicat prin care solicita BNR si Ministerului Economiei si Finantelor majorarea limitei actuale. 
Unele guverne sunt mai prevazatoare
O parte din guvernele statelor europene, printre care Spania, Olanda si Grecia, nu au considerat suficient nivelul propus de oficialii UE si au anuntat majorarea limitei de garantare pana la 100.000 euro. Guvernul spaniol a decis si crearea unui fond de 30 mld euro pentru a sustine sistemul financiar afectat de criza internationala.
De asemenea, Irlanda, Germania sau Marea Britanie, au luat masuri suplimentare pentru garantarea depozitelor inainte ca Ministrii de Finante sa ia in calcul aceasta problema:
  • In Irlanda, la sfarsitul lui septembrie, autoritatile au hotarat majorarea de cinci ori a plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 euro la 100.000 euro. Ulterior insa, autoritatile au decis sa aloce 400 mld euro pentru garantarea fara limita maxima a tuturor depozitelor din sistem, timp de doi ani.
  • In Germania guvernul a adoptat de curand o decizie prin care se obliga sa garanteze toate depozitele private, in suma totala de peste 500 mld euro. Pana la acel moment se garanta doar 90% din suma depusa, maxim 20.000 euro.
  • In Marea Britanie, pe fondul falimentelor recente si a panicii instaurate in randul populatiei, plafonul de garatare a depozitelor in sistemul bancar a fost majorat la inceputul lunii de la 35.000 la 50.000 lire sterline.
Autoritatile continua si in prezent discutiile privind majorarea acestei limite  precum si a perioadei de acordare a compensatiei.
Tarile din Estul Europei ofereau cele mai mici niveluri de garantare
Chiar si inainte de a resimti efectele produse de criza financiara Italia oferea unul dintre cele mai mari niveluri de garantare a depozitelor. Aici clientii unei banci primesc, in caz de faliment, o compensatie de pana la 103.291,38 euro.
De asemenea, in Franta, depozitele erau garantate in limita a 70.000 euro astfel incat noua decizia recenta nu va produce efecte.
In Cehia si Ungaria insa sumele garantate nu depaseau 25.000 euro in timp ce in Bulgaria, Polonia sau Slovacia protectia oferita de fondurile de garantare nu trecea cu mult limita minima de 20.000 euro impusa de Comisia Europeana.
Astfel, fondurile de garantare din aceste tari vor fi nevoite sa obtina fonduri suficiente pentru majorarea acestei limite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul