top banner

De ce e scump Bucurestiul?

04 Decembrie 2006 | Autor: Calin Clinciu

Acum trei luni, managerul canadian al unui fond de investitii imobiliar, facand ochii roata de la etajul 17 al Intercontinentalului, imi punea urmatoarea intrebare: ?Cat vezi cu ochii, tot Bucurestiul e de vanzare. Atunci, de ce e atat de scump ?? Corecta intrebarea, greu raspunsul.
Bucurestiul e scump datorita mai multor factori. In primul rand, Romania adera la Uniunea Europeana. E suficient pentru ca preturile sa creasca? Se pare ca da, vor creste veniturile populatiei, va creste volumul afacerilor, iar tendinta pe termen lung este ca preturile europene sa nu inregistreze decalaje prea mari intre tari. De aici si pana la a cere si plati (cu inconstienta !) 60.000 de euro pe un apartament de doua camere si 55 de mp, la etajul 8 dintr-un bloc construit in 1980 in Berceni, Pantelimon sau Militari, e cale lunga.
In al doilea rand, Bucurestiul e scump datorita faptului ca au aparut foarte multi bani pe piata imobiliara. Creditele ipotecare au avut rolul lor la cresterea preturilor, deoarece cu ajutorul lor s-au cumparat, in marea majoritate, apartamente vechi, construite pana in anii 90. Din pacate, banii bancilor s-au indreptat destul de tarziu catre finantarea constructiei de mari proiecte imobiliare, si asta din cauza dezvoltatorilor, care se ?misca? inca destul de greoi. In viitor, bancile vor castiga mai mult dintr-un volum mai mare, chiar daca vor scadea dobanzile, deoarece vor finanta atat constructia, cat si achizitia unei proprietati.
In al treilea rand, Bucurestiul e scump datorita dezechilibrului enorm dintre cerere si oferta. Cererea concreta (a persoanelor care pot achizitiona bunuri imobiliare) este foarte mare (aprox. 10.000 de apartamente anual pentru clasa medie si peste-medie), in timp ce oferta este limitata ? de-abia de anul viitor dezvoltatorii vor finaliza cateva ansambluri de apartamente pentru acest segment de piata, insa intr-un numar insuficient.
In al patrulea rand, Bucurestiul e scump acum, deoarece o fost mult timp foarte ieftin. Acum 7-8 ani apartamentele costau cat masinile, iar aprecierea proprietatilor imobiliare din ultimii ani era - in anumite limite - de prevazut. Ieftine erau si terenurile, si platformele industriale pe care nu le voia nimeni si care pareau foarte scumpe prin 96-97. Cei care au intuit potentialul imobiliar al Bucurestiului sunt azi in Top 300 fara sa faca mare lucru decat sa astepte trecerea timpului.
Cele patru argumente de mai sus ar fi putut raspunde la intrebarea clientului meu, dar nu m-ar fi ajutat deloc sa inchei o afacere cu el. Asa ca raspunsul meu a fost simplu: ?Bucurestiul e scump deoarece, asa scump cum e, aduce profituri de doua-trei ori mai mari decat orice alta piata europeana, iar riscul, daca ai un broker imobiliar bun, este acelasi ca la Londra, Paris, sau orice piata matura?.
Da, in Bucuresti sunt preturi mari, unele de neplatit, dar, daca nu cauti chilipiruri, aici poti face afaceri imobiliare din care sa scoti profituri corecte. S-au dus timpurile cand scoteai 100-150 % / an. Acum poti obtine intre 10 % si 40 %, dar tot este o marja foarte buna pentru o investitie de real-estate. In fond, nu conteaza cat de scumpa sau ieftina este o piata, conteaza ce afaceri poti sa faci acolo si ce profituri poti sa scoti.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul