top banner

Trecerea la euro, prioritate post-aderare?

20 Noiembrie 2006 | Autor: Alin Iacob

Doi inalti oficiali ai Bancii Nationale au adus in discutie subiectul adoptarii monedei unice in Romania, in cadrul seminarului EU Cofile, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank. Problema nu este daca, ci cand. Decizia este politica, insa adoptarea ei trebuie facuta tinand cont in primul rand de fundamnente economice.
Aderarea la Uniunea Europeana, proiectul politic si economic al ultimilor 7 ani, va deveni realitate la 1 ianuarie 2007. Incheierea lui presupune insa demararea altuia, nu mai putin important decat precedentul si anume trecerea la euro. Doar Marea Britanie si Danemarca au obtinut o derogare permanenta in acest sens, restul tarilor membre fiind obligate sa adere la moneda unica in baza asumarii unui program de convergenta, acceptat de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana.
Valentin Lazea, economistul sef al BNR, atrage atentia asupra importantei subiectului, in conditiile in care, in opinia sa, ?nu se observa o mobilizare deosebita nici in zona politica si nici in cea a societatii civile.? Lazea pledeaza pentru o integrare in zona euro in intervalul 2012-2014, si sustine ca amanarea sine die a acestui termen ar pune in pericol dezvoltarea durabila in anii urmatori.
Asta in primul rand pentru ca investitorii straini acorda o prima de incredere tarilor care au un program macroeconomic credibil. Insa respectarea termenului este necesara si pentru a reduce decalajele fata de vecini, in conditiile in care, pana in 2014, cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est vor adopta euro. Pe de alta parte, aderarea la euro va presupune o garantie a scaderii inflatiei, dar si a dobanzilor bancare la niveluri europene.
La randul sau, viceguvernatorul BNR Cristian Popa propune acelasi interval pentru adoptarea euro de catre Romania. O trecere mai rapida n-ar fi posibila, atat datorita faptului ca inca nu sunt indeplinite toate cele cinci criterii de convergenta nominala de la Maastricht, cat si existentei decalajului de convergenta reala, subliniat de diferentele de sincronizare ale ciclului de afaceri din Romania comparativ cel din Uniunea Europeana.
?Calea de mijloc? propusa de Popa prezinta si alte avantaje care nu trebuie neglijate. Autoritatile ar fi obligate sa mentina o disciplina stricta a mixului de politici macroeconomice, ceea ce ar incuraja investitiile pe termen lung. In plus, ar garanta continuarea reformelor structurale, in conditiile in care mai exista multe de facut in aceasta directie.
Manusa aruncata de oficialii Bancii Centrale trebuie ridicata rapid si responsabil de decidentii din mediul politic. Pentru ca pentru a avea succes, proiectul de definire al etapelor de trecere la euro trebuie asumat de intreaga clasa politica. Si chiar mai mult, de intreaga societate romaneasca, pentru a nu fi perturbat de nici o schimbare politica ulterioara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul