top banner

Fondurile de pensii obligatorii au adus castiguri de 3,5%

12 Octombrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Fondurile de pensii private obligatorii au obtinut dupa aproape cinci luni de activitate un randament mediu de 3,5%. ING a avut un randament dublu, in timp ce fondul Vital, administrat de BT Aegon s-a incadrat in media pietei. In schimb, Bancpost si Prima Pensie au inregistrat randamente negative.
 
Fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament mediu de 3,5%, in perioada mai-septembrie 2008. Ele au devansat fondurile de pensii facultative, care au pierdut 2,4% in aceeasi perioada.
 
August a fost cea mai prolifica luna pentru administratorii de fonduri de pensii obligatorii, randamentul mediu inregistrat de cele 14 fonduri, fiind de 2,9%. In schimb, pe parcursul lunii iulie, valorile unitatilor de fond s-au ieftinit cu 0,7%.
 

ING are cele mai mari randamente

 
Cele mai bune performante le-a avut ING Fond de Pensii care si-a crescut valoarea unitatilor de fond cu 7,21%, de doua ori mai mult decat media pietei.
 
Locul 2 este ocupat de fondul Vital, administrat de BT Aegon, care are un randament de 3,8%, in timp ce AIG a inmultit contributiile participantilor cu 2,1%.
 
Prima Pensie, alaturi de Bancpost sunt fondurile cu randamentele cele mai slabe, unitatile de fond reducandu-se cu 2,15%.
 
Piata pensiilor private obligatorii numara 3,8 milioane de participanti. In ultimele 5 luni, numarul acestora a crescut cu 700.000.
 
Cei mai multi dintre ei s-au indreptat spre ING Fond de Pensii, care a reusit sa atraga 1,3 milioane de persoane. De asemenea, administratorul Allianz-Tiriac are aproximativ 1 milion de clienti.
 
In prezent, au mai ramas doar 3 fonduri care inca nu se incadreaza in limita minima de 50.000 de participanti prevazuta de lege:
  • Bancpost – 22.000 de participanti;
  • OTP – 18.000 de participanti;
  • KD – 6.300 de participanti.
 

Pozitii stabile in piata

 
Cota de piata a ramas aproximativ constanta in cazul tuturor fondurilor de pensii obligatorii.
 
Liderul pietei ramane ING cu o cota de piata de 39%. Pe urmatoarele pozitii se claseaza AZT Viitorul Tau care detine 23,2% din piata, Aripi - fond administrat de Generali Fond de Pensii – 7,91%, AIG -7,2% si Pensia Aviva – 6,7%.
 
La celalalt pol se afla Bancpost – cu o cota de piata de 0,56%, OTP – 0,44%, Prima Pensie – 0,27%, iar ultimul loc revine KD Fond de Pensii (0,15%).
 
In ceea ce priveste suma medie acumulata de participanti - calculata ca raport intre activul net si numarul de participanti - aceasta se cifreaza la 125,2 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia