top banner

BNR nu se atinge de dobanda

13 Noiembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Banca centrala mentine neschimbata rata dobanzii de politica monetara, la nivelul de 8,75%, pe fondul reducerii inflatiei. In plus, BNR va elimina de la 1 ianuarie 2007 restrictiile impuse bancilor la acordarea de imprumuturi in valuta. Disparitia acestora nu este insa de asteptat sa genereze modificari majore asupra dobanzilor la credite.
Conform Normei 11 din 2005, creditele in valuta acordate de institutiile de credit nu pot depasi 300% din valoarea fondurilor proprii. Aceasta limita va fi eliminata de anul viitor. BNR si-a justificat decizia prin faptul ca riscurile care au impus aparitia normei s-au atenuat. ? Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei ?, se precizeaza in comunicatul BNR.
Ce inseamna acest lucru ? Daca bancile atrag mai putine resurse in valuta decat creditele acordate in moneda straina, atunci se expun riscului valutar. In ultimul timp, ponderea creditelor in valuta s-a diminuat astfel ca riscurile s-au aplanat. Ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire.
Un rol important in scaderea ponderii creditelor in valuta l-a avut insa externalizarea portofoliilor bancilor in strainatate. Subsidiarele din Romania au vandut catre bancile mama un volum considerabil de credite, pentru a respecta normele BNR. Astfel ca o mare parte din creditele acordate in Romania figureaza in bilanturile contabile ale bancilor din strainatate. Prin urmare, diminuarea ponderii creditelor in valuta este intr-o masura semnificativa rezultatul unor modificari de contabilitate, fara a insemna neaparat ca, in ultimul timp, s-au acordat mai putine credite in moneda straina decat in lei. Eliminarea restrictiilor va readuce la normalitate contabilitatea bancilor, astfel ca am putea asista la o reluare a cresterii ponderii imprumuturilor in valuta.
Asa cum introducerea normelor nu a generat o crestere a dobanzilor la valuta, nici eliminarea lor nu este de asteptat sa influenteze major dobanzile la valuta din piata. Acelasi efect il va avea asupra dobanzilor la lei, decizia de a mentine neschimbata rata dobanzii de politica monetara.
Evolutia dobanzilor la lei este strans legata de perspectivele inflatiei. Aceasta a coborat la 4,8% in octombrie , plasandu-se in interiorul tintei stabilite de BNR pentru 2006. Astfel, nu exista presiuni majore pentru majorarea dobanzilor in prezent.
Preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor produc insa presiuni pe termen mediu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul