top banner

Greva de la cadastru imobiliar ingheata acordarea de credite cu ipoteca

19 Mai 2010 | Autor: Alexandra Popa

De aproape o saptamana, oficiile teritoriale de cadastru si publicitate imobiliara sunt in greva spontana, pe termen nelimitat. In aceasta perioada nu se mai elibereaza extrase de carte funciara, obligatorii in cazul dosarelor de credit ipotecar. In concecinta, bancile nu pot acorda sumele solicitate iar aplicatiile de credit raman in asteptare.

Cei care vor sa obtina un credit cu garantie imobiliara se vor lovi zilele acestea de o noua problema: oficiile teritoriate de cadastru si publicitate imobiliara au intrat in greva spontana, ceea ce inseamna ca nu se mai pot obtine extrase de carte funciara.

Clientii trebuie sa astepte finalizarea grevei

Fara acest document, bancile nu pot aproba creditele ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca. De asemenea, nici nu se mai pot trimite dosare Prima Casa catre Fondul de Garantare, deoarece si acestea implica existenta obligatorie a extrasului de carte funciara.

Bancile nu au foarte multe solutii pentru clienti, atata vreme cat analiza temeinica a situatiei juridice a ipotecii nu poate fi sarita atunci cand se acorda credite de zeci si sute de mii de euro.

Astfel, cei care au in analiza dosare de credite cu garantii ipotecare se vad nevoiti sa astepte pana cand greva se va termina, iar oficiile de cadastru si publicitate vor incepe sa elibereze din nou extrase funciare.

Solicitantii noi pot obtine doar preaprobare financiara

Cei care vor sa inceapa zilele acestea demersurile fie asteapta pana greva se finalizeaza fie se indreapta catre o banca ce acorda preaprobare financiara doar pe baza veniturilor.

La BCR, se poate depune dosarul doar cu documentele de venit, iar dupa obtinerea preaprobarii financiare, clientii au la dispozitie 90 zile sa prezinte si documentele ipotecii. In cazul in care este vorba de un credit acordat prin programul Prima Casa, termenul este de 120 zile.

La Raiffeisen Bank, clientii pot obtine o scrisoare de preaprobare a creditului valabila 45 zile. In aceasta perioada, ei trebuie sa aduca si documentele aferente imobilului cu care se garanteaza.

La Bancpost, preaprobarea financiara este valabila timp de 60 zile. In aceasta perioada,  clientul poate aduce toate documentele aferente imobilului, cu exceptia extrasului de carte funciara.

“Se analizeaza situatia imobilului, se poate face evaluarea iar la final, pentru acordarea efectiva a creditului, clientul mai aduce si extrasul de carte funciara pentru a demonstra ca imobilul este liber de sarcini”, au precizat reprezentantii Bancpost pentru Conso.ro.

Pentru a face rost de extrasul de carte funciara, clientii au la dispozitie alte doua luni, ridicand astfel termenul total in care este obligatorie prezentare tuturor documentelor la 120 zile.

Si la Credit Europe Bank se merge pe aceeasi reteta: clientii primesc o preaprobare financiara pe baza veniturilor, urmand ca in cel mult 60 zile sa prezinte si documentele aferente imobilului.

Restul bancilor nu pot decat sa ofere o analiza estimativa in agentii, pe baza aplicatiei de analiza scoring, urmand ca solicitantii sa vina cu toate documentele, inclusiv cu extrasul de carte funciara, dupa ce greva se va sfarsi.

Greva este pe perioada nelimitata

Motivul pentru care angajatii oficiilor teritoriale au intrat in greva este scaderea salariilor cu 25%.

In toamna anului trecut, angajatii oficiilor au fost trecuti in randul bugetarilor si li s-a cerut ca pana in vara lui 2010 sa fie de acord cu o noua grila de salarizare. Cumulate, cele doua modificari ar duce la scaderea veniturilor angajatilor Oficiilor cu pana la 80% in cazul anumitor angajati.

“Nu avem inca o centralizare a oficiilor care sunt in greva, in special din cauza faptului ca nu sunt greve organizate, ci spontane. Din ce cunoastem noi insa, toata tara este momentan in greva”, au precizat pentru Conso.ro reprezentanti Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

De asemenea, acestia au adaugat ca nu se cunoaste termenul pana la care angajatii din oficiile teritoriale vor mentine starea de greva.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul