top banner

Cursul de la casa de schimb scumpeste creditele in valuta

13 Aprilie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Creditele in valuta se pot scumpi nu numai atunci cand cresc dobanzile, ci si intr-o maniera mai subtila, prin intermediul cursului de la casa de schimb. Clientii care achita automat ratele in lei si lasa conversia valutara in seama bancii pot economisi sume importante de bani daca isi cumpara valuta de la o alta banca.
Ratele la creditele in valuta se pot plati in lei, urmand ca suma sa fie transformata in moneda creditului la cursul de schimb al bancii. Clientii care folosesc aceasta metoda pot ajunge in situatia sa achite costuri mai mari la credit, din cauza cursului pe care banca il utilizeaza.
De regula, bancile folosesc in acest scop un curs special – denumit curs de cont curent, care este putin mai avantajos decat cel practicat la casa de schimb proprie. Chiar si asa, sunt dese cazuri cand aceste cursuri de cont curent sunt mult mai dezavantajoase decat cursurile de la casele de schimb ale altor banci.
De aceea, poate deveni mult mai eficient ca un client sa-si cumpere valuta de la o alta casa de schimb si sa achite rata direct in moneda creditului.

Cursul ne poate costa pana la 50 euro pe an

Daca analizam cotatiile de la casele de schimb, se observa diferente destul de notabile. De exemplu, pe 13 aprilie, clientii puteau cumpara euro la 4,15 lei de la Carpatica si Banca Romaneasca si cu 4,20-4,21 la BRD, Bancpost si UniCredit.
Prin urmare, diferenta intre cel mai bun curs si cel mai dezavantajos poate depasi 1%. In acest mod, unii clienti pot ajunge sa suporte costuri mai mari la credite, fara sa-si dea seama.
De exemplu, pentru un credit ipotecar cu o rata lunara de 300 de euro, decizia de a plati rata la cursul bancii ii poate costa pe clienti cu pana la 4 euro mai mult in fiecare luna. Intr-un an, costul suplimentar devine 48 de euro, considerand o diferenta intre cel mai bun si cel mai ridicat curs de schimb de aproximativ 5 bani.
Avand in vedere ca la creditele ipotecare scadenta ajunge la peste 30 de ani, conversiile valutare pot costa clientii suplimentar pana la 1.500 euro, in functie de diferentele dintre cursurile de schimb practicate de banci.

Libertate maxima in stabilirea cursului

Modul exact in care se stabileste cursul la casa de schimb il stiu doar bancile. Conso.ro a solicitat principalelor banci mai multe detalii despre procedurile existente, insa raspunsurile au fost extrem de generale. In esenta, bancile au o mare libertate de decizie.
“Banca Transilvania stabileste cursul de schimb practicat la Casele de schimb valutar in functie de cateva criterii, cele mai importante fiind evolutia cursurilor pe piata interbancara si tendintele acestora, specificul pietelor locale (deoarece banca nu practica un curs unic la nivel national) si elementele de politica proprie vizand anumite valute”, au declarat oficiali ai Bancii Transilvania.
Volksbank stabileste cursurile pentru clienti in functie de piata valutara interbancara, iar la UniCredit, cursul de schimb standard se stabileste in functie de cursul pietei si de competitie, au explicat reprezentantii celor doua banci.
La Bancpost, situatia este asemanatoare, cursul valutar pe care banca il are afisat la casele de schimb fiind stabilit la inceputul zilei, in functie de conditiile din piata valutara. Cursul poate fi modificat in timpul zilei, daca situatia din piata se schimba substantial.
“Cotatiile pe care bancile le stabilesc pentru tranzactiile valutare la casa de schimb depind de o serie de factori. In primul rand, costul de tranzactionare, legat de administrarea numerarului tranzactionat la casa de schimb, este unul mult mai mare decat in cazul tranzactiilor in cont. In al doilea rand, volatilitatea pietei valutare interbancare este un factor determinant pentru cotatiile la casa de schimb”, a explicat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

In Polonia, Protectia Consumatorului investigheaza cursurile de schimb
Modul in care bancile stabilesc cursul de la casa de schimb a devenit insa un punct de interes major in Polonia. Autoritatea pentru protectia consumatorului a considerat ca este foarte important ca modul de stabilire al cursului de schimb al bancilor sa fie transparent si cunoscut de catre consumatori. Motivul este ca o mare parte din populatie are credite in valuta si plateste ratele la aceste credite in moneda nationala.
In urma unor controale efectuate in septembrie 2009 la 17 institutii bancare din Polonia, printre care Deutsche Bank, ING, Millennium si GE Money, autoritatile au verificat si sanctionat, nu valoarea spread-urilor practicate de banci (diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare), ci modul de calcul a acestora. In perioada controalelor, 4 dintre cele 17 banci si-au retras creditele in valuta din oferta.
Din informatiile obtinute de autoritatea pentru protectia consumatorului reiese ca bancile ofera informatii despre cursul de schimb practicat pe site-urile proprii sau in sucursale, dar nu si despre modul in care se calculeaza aceste cursuri.
Protectia consumatorului si-a sustinut actiunea spunand ca “un consumator care nu primeste informatii precise despre modul de stabilire a cursului de schimb poate fi taxat suplimentar nejustificat”.
Aceasta nu este prima actiune de acest tip. In aprilie 2009, autoritatea poloneza pentru protectia consumatorului a initiat un proces impotriva Millennium Bank punand sub semnul intrebarii legalitatea unei clauze folosite de banca. Prin intermediul acesteia, banca avea posibilitatea de a stabili cursul de schimb, pentru ratele la credit, la nivelul cursului mediu al bancii din ziua respectiva. Daca aceasta clauza se va dovedi abuziva, ea nu va mai putea fi folosita de nicio alta banca in contracte, conform reglementarilor din Polonia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul