Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Piata abunda de noi oferte pentru IMM

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 

Ultimele luni ale anului sunt intotdeauna inundate de produse promotionale, inclusiv in zona sectorului bancar. In top stau creditele de consum, insa anul acesta s-a inregistrat o crestere substantiala si in numarul ofertelor de creditare pentru IMM-uri.
 
Numarul de produse bancare destinate intreprinderilor mici si mijlocii a inregistrat o evolutie mai mult decat pozitiva in ultimele luni. Una din explicatii ar putea fi ca oferta de astfel de produse era mult sub cerintele pietei si in prezent suntem martorii unei reglari a situatiei. La acest lucru este posibil sa fi contribuit si maturizarea sectorului IMM, deoarece o mare parte din solicitantii de credite nu se incadrau in trecut in conditiile impuse de banci.
 
Ultimul studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) arata ca, in semestrul II din 2006, numarul de inmatriculari de firme a scazut cu 1,74% iar numarul de radieri a crescut cu 75,43%, fata de aceeasi perioada din anul anterior. De asemenea, numarul de IMM-uri cu profit a inregistrat o crestere iar cel al firmelor pe pierdere - o reducere.
 
Poate cel mai important aspect al studiului il reprezinta cresterea investitiilor realizate de IMM-uri cu 10-12%. Situatia se poate traduce prin cresterea "calitatii" IMM-urilor de pe piata, respectiv existenta unui mediu de afaceri mult mai profitabil si mai stabil.
 
Tocmai ca un rezultat direct al acestei situatii au aparut din ce in ce mai multe produse de creditare destinate acestui segment de clienti. Numai in ultimele 3 luni s-au lansat mai multe produse de creditare pentru IMM-uri decat in tot restul anului
 
Promotii pe final de an
 
Raiffeisen ofera dobanzi promotionale de 4,9% pana la sfarsitul anului la creditele Flexicredit Plus contractate in franci elvetieni. Suma maxima ce poate fi obtinuta este limitata de garantiile prezentate si veniturile inregistrate iar pentru sume de pana la 75.000 euro nu este necesara justificarea destinatiei banilor. In plus, Raiffeisen vinde pana la finele lui 2007 credite pe termen mediu si lung pentru IMM fara comisioane de acordare si cu o perioada de gratie de pana la 3 luni.
 
Banca Transilvania s-a concentrat pe noua divizie pentru medici lansata la mijlocul lunii octombrie. Produsele oferite imbina elemente de retail cu specificul creditarii persoanelor juridice. Astfel, medicii pot accesa imprumuturi atat pentru nevoi personale cat si pentru dezvoltarea propriilor cabinete medicale.
 
In plus, Banca Transilvania este una din bancile partenere in Romania ale Fondului European pentru Europa de Sud Est si de asemenea este unul dintre colaboratorii EUGA - European Union Grants Advisor.
 
Piraeus Bank a fost insa campioana absoluta in ultima vreme, lansand in medie un produs pe saptamana din octombrie pana in prezent. Astfel, 4 din cele 9 credite pentru IMM-urilor ale bancii s-au lansat in ultima luna. Cel mai nou produs este destinat exclusiv clientilor existenti ai bancii. Banca ofera un credit de pana la 25.000 euro sau 80.000 lei pe 3 ani companiilor cu cifra de afaceri de pana la 5 milioane euro. Suma poate fi rambursata in rate lunare sau trimestriale iar daca respectiva firma doreste sa achite integral imprumutul inainte de scadenta nu i se va impune comision de rambursare anticipata.

De asemenea, Credit Europe Bank a introdus noi solutii de finantare a IMM in ultima vreme. Recent a majorat la 100.000 lei suma maxima care poate fi imprumutata sub forma unui credit de nevoi personale, renuntand si la garantii in cazul clientilor cu performante financiare bune.

Totodata, merita semnalat ca Eximbank ofera credite in lei pe o perioada de maxim 5 ani cu dobanda subventionata de stat. Astfel, solicitantii pot beneficia de dobanda redusa cu 5 puncte procentuale iar valoarea maxima ce poate fi imprumutata este de 1,5 milioane euro.

Alte articole din IMM

IMM

Ce facilitati aduce Legea preventiei firmelor?

Legea preventiei va acorda firmelor un termen de 90 de zile sa remedieze neregulile descoperite de agentii institutiilor de stat in cadrul controalelor. Facilitatea este valabila, insa, o singura data, pentru urmatorii trei ani de la primirea avertismentului. Lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli. Citeste mai mult

Noi succese impotriva spalarii banilor in UE

Cetatenii europeni vor avea acces la registrele care contin date despre proprietarii companiilor, fara a fi nevoiti sa demonstreze un ”interes legitim”. De asemenea, trusturile vor fi obligate la aceeasi transparenta ceruta firmelor, potrivit unor amendamente la Directiva europeana impotriva spalari banilor adoptate recent in Parlamentul European. Citeste mai mult

Opinii recente

de Lidia Predescu

"Buna ziua ! Sa descriu experienta cu brd finance. . Am facut o rata la brd finance in magazinul dedeman pentru achizitionare materiale constructii. . bun totul ..."

Facebook