Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Asigurarea locuintelor – un nou pilon II?

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 

Pana in prezent nu s-a stabilit o data exacta pentru intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii a locuintei. Chiar daca estimarile asiguratorilor fixeaza debutul la inceputul semestrului II al acestui an, realizarea proiectului presupune acceptarea de catre autoritati a unor amendamente legislative si semnarea contractului cu reasiguratorii.

Cu sau fara obligativitate, majoritatea asiguratorilor si-au indreptat eforturile de vanzare catre asigurarile de locuinta facultative. Chiar si aflata in stand-by de mult timp, asigurarea obligatorie a generat un plus de notorietate, imediat speculat de agentii de vanzari. In consecinta, in 2009 numarul politelor facultative incheiate pentru asigurarea locuintelor a crescut semnificativ.

Avansul inregistrat a avut ca fundament demersul managementului companiilor de a recreiona produsele, atasandu-le acestora si tarife mai reduse fata de alti ani. Socoteala este simpla. Clasa asigurarilor property este profitabila si permite o diminuare a primelor pentru a spori vanzarile.

Poveste de capa si sPADaPentru societatile de asigurari, intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor (PAD) nu reprezinta scopul central. Intrucat primele platite sunt de 10 sau 20 de euro, in functie de natura imobilului, iar limitele de despagubire de 10.000 si, respectiv, 20.000 de euro, multi mizeaza pe cross-selling.

Agentul care va va contacta pentru vanzarea unei astfel de polite va avansa si o propunere pentru o asigurare facultativa complementara.Cum acesta incaseaza un comision de doar 1-2 euro din prima aferenta PAD, va avea tot interesul sa vanda clientului si o asigurare suplimentara, tarifata de aceasta data corespunzator. Ne putem astepta in aceste conditii la o reiterare a eforturilor de vanzare din cadrul campaniei de aderare la fondurile de pensii administrate privat.

Produse tarifate diferentiatRealizarea unei comparatii intre ofertele asiguratorilor este dificila. Chiar daca toate produsele au un nucleu comun, un singur risc acoperit suplimentar conduce la un tarif diferit. Potrivit datelor furnizate de companii, in cazul unei locuinte din Bucuresti evaluate la 100.000 de euro, construita in anii '80, primele de asigurare variaza intre 100 si 200 de euro, in functie de acoperiri.

Spre exemplu, la credit Europe Asigurari, posesorul unui apartament de 100.000 de euro, care doreste sa achizitioneze o asigurare suplimentara ce acopere cele trei mari riscuri – cutremur, inundatii si alunecare de teren – pentru diferenta de 80.000 de euro va plati 44 de euro.

Exista de asemenea si o varianta completa a politei care acopera suplimentar si riscuri precum incendiu, furtuna, caderi de corpuri, izbirea de catre autovehicule, furt, vandalism, inundatie ca urmare a spargerii accidentale a conductelor etc, tariful fiind de 120 de euro. Produsul are atasat o fransiza obligatorie de 1% din suma asigurata ce depaseste valoarea stabilita prin lege si care se aplica pentru riscurile de catastrofa naturala.

La Omniasig, tariful pentru aceeasi locuinta a fost fixat la 100 de euro, fiind acoperite riscurile de cutremur, inundatii, alunecare de teren, dar si cele de incendiu, trasnet, caderi de corpuri, fenomente atmosferice, vandalism etc. In limita a 1.000 de euro sunt acoperite si riscurile: apa de conducta si refulare, furtul bunurilor din apartament si raspunderea civila fata de vecini. Fransiza este de 1%  si se aplica la pagubele produse de cutremur.

Promotii si discount-uriPolita oferita de Platinum Asigurari, ce acopera o gama larga de riscuri, inclusiv raspunderea civila a familiei pentru prejudicii produse din culpa unor terte persoane in limita a 1.000 de euro sau acoperirea valorii bunurilor din locuinta in limita a 3.000 de euro, are o prima de 124 de euro.

Aceasta a fost calculata pentru aceeasi valoare asigurata a imobilului, de 100.000 de euro, imobil construit in anii '80 sau '90. In plus, pentru plata integrala a primei clientii beneficiaza de un discount de 5%, o reducere suplimentara de 10% fiind posibil de obtinut daca aduci si un alt client.

La Garanta Asigurari, pentru aceeasi locuinta, prima anuala este de 150 de euro, riscurile acoperite fiind cele mentionate si in cazul celorlalte societati. De mentionat ca nu se fac diferentieri in functie de locatia imobilului, iar fransiza atasata este de 2% din suma asigurata pentru riscul de cutremur si de 100 de euro pentru celelalte riscuri.

In prezent, compania deruleaza o campanie promotionala in cadrul cooperarilor cu bancile partenere fiind vizate locuintele achizitionate prin programul «Prima Casa». Cotele de prima anuale sunt cuprinse intre 0,10% si 0,12% si se aplica la suma asigurata.

In cazul politei Eurocasa Completa Plus oferita de Generali Asigurari, cotele de prima sunt de 0,18% pentru zonele cu risc de cutremur scazut si de 0,20% pentru cele cu risc seismic ridicat. Clientii beneficiaza in prezent de o reducere ce poate ajunge si la 15% din valoarea primei, daca locuinta este situata in zone ne-seismice iar prima este platita integral.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Atentie la bonus-malus la asigurarea RCA!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a emis o atentionare privind drepturile consumatorilor la transferul clasei de bonus-malus in cazul asigurarilor de Raspundere Civila Auto (RCA) in cazul vanzarii sau radierii unei masini. Citeste mai mult

Tot mai putine case asigurate! Autoritatile cauta solutii

Asigurarea obligatorie a locuintei continua sa fie ignorata de romani. La finalul lunii septembrie, doar 1,66 milioane de locuinte din Romania aveau o astfel de asigurare, din cele peste 8 milioane existente la nivel national. Mai mult, numarul acestora este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook