top banner

Ce discount merita Fondul Proprietatea?

09 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Actiunile Fondului Proprietatea par o vaca buna de muls pentru brokeri, o adevarata baltata romaneasca a pietelor de capital. “Are active bune” vine ecoul dinspre SSIF-uri, desi si SIF-urile aveau active bune in 2007 si peste un an si ceva nu le mai dorea nimeni. Cat de bune sunt insa activele bune ale Fondului?
Ce discounturi ar trebui aplicate in cazul Fondului Proprietatea (FP) pentru a nu pati ca in cazul SIF-urilor? Nu va bateti capul, o fac eu mai jos. Retineti doar ca e vorba de:
  • un discount legat de diminuarea dividendelor de la companiile din portofoliu prin impozitare;
  • de unul aplicat pentru pozitiile minoritare ale Fondului;
  • un discount care penalizeaza pozitia de actionar in companiile nelistate.
In perioada urmatoare, veti fi bombardati de brokeri cu analize privind raportul dintre valoarea activelor FP si cea a actiunilor care se tranzactioneaza, rapoarte din care voi va trebui sa deduceti ca Fondul e subevaluat.
Cu cat se va apropia mai mult momentul listarii la bursa, cu atat frecventa acestor rapoarte va fi mai mare. Eu nu va propun alt calcul pentru active, ci un mod conservator de a aplica discounturi fata de valoarea activelor in cauza.

Valoarea dividendelor

Ce vrea, sau ar trebui sa vrea investitorul autentic la bursa (ca speculatorii stim ce vor-alti fraieri care sa le ia mai scump actiunile)? Pai e simplu, un dividend cat mai consistent, daca se poate comparabil sau peste dobanda bancara. Ei, in contextul asta detinerile intr-un fond de investitii care are la randul sau un portofoliu de actiuni ar trebui sa primeasca din start un discount de 16%. De ce? Pai este simplu, atat este impozitul pe dividende. Ne referim aici la dividendele pe care Fondul in cauza le primeste de la companiile din portofoliu care au profit de distribuit.
Cand FP va vira propriilor investitori la randul sau dividende, acestea vor purta un impozit dublu: o data aplicat in momentul in care compania-mama le-a virat Fondului,  a doua oara cand Fondul le-a dat mai departe investitorilor proprii.
Asa ca n-are sens daca ne raportam la dividende sa presupunem ca valoarea actiunilor unui Fond de Investitii ar trebui sa fie egala ca valoare cu activul net unitar al fondului (VUAN, activul net impartit la numarul de actiuni).
Numai ca, mai exista un detaliu. Daca dividendele primite de companiile din portofoliu ar fi distribuite in procent de 100% actionarilor Fondului, atunci ar trebui sa aplicam un discount de numai 16% asupra VUAN-ului.
Nu uitati insa ca Fondul are si el cheltuieli de functionare, ca administrarea lui nenea Templeton costa ceva (peste 13 milioane euro anual), ca depozitarul nu e gratis, etc. Deci dividendele primite de la companiile din portofoliu nu se distribuite integral actionarilor Fondului. Sa rotunjim deci discountul legat de diminuarea dividendelor prin impozitare la 20% si sa nu ne mai batem capul cu el.

In lumea reala, David e la cheremul lui Goliat

Daca FP ar fi majoritar in aceste companii de unde primeste dividende, ne-am opri cu discounturile aici. Dar nu e. E un amarat de minoritar care depinde de umorile si interesele majoritarului.
Exemplu: credeti ca daca statul roman ar fi fost majoritar la Petrom (SNP) s-ar mai fi cumparat benzinariiile OMV ca investitie, or s-ar fi renuntat la dividendele din ultimii 2 ani? Eu zic ca nu, iar cea mai importanta detinere a FP este la SNP, practic in ultima vreme, cand Petrom a dat dividende, a dat si Fondul (are 10% din Petrom, cea mai mare detinere a FP), daca nu, nu sau in cel mai bun caz acestea vor un fel de praf in ochii actionarilor.
Nu e nici macar minoritar intr-o companie cu actionar ultra-majoritar, ca la Alro, unde rusii dau an de an cea mai mare parte din profit sub forma de dividende, pentru ca si le dau in principal lor, nemaitrebuind sa mascheze scoaterea banilor din companie sub palaria “investitiilor”.
Esti minoritar, esti ciuca batailor in companiile unde ai participatii, asta e tristul adevar, urmariti saga proceselor de acest fel din justitie. Discountul la care ma gandesc pentru detineri minoritare e tot de 20%.

Fondus captivus

Dincolo de disconfortul de a fi minoritar cu plasele care se pot lua din aceasta pozitie de la majoritar, ganditi-va si la imposibilitatea de a valorifica detinerile la un pret apropiat de cel al valorii contabile, in cazul actiunilor din portofoliul Fondului nelistate la bursa (aeroporturile, Romgaz, Nuclearelectrica, distributiile de gaze si electricitate, etc).
Aici dau un discount suplimentar de 10%, adica un 5% aplicat intregului portofoliu al fondului, unde ponderea actiunilor nelistate e de aproximativ 50%. 
Tragem acum linie si adunam discounturile: 20% +20% +5% = 45% Daca veti cumpara actiuni FP cu un discount de 45% fata de VUAN aveti siguranta ca nu veti repeta experienta SIF-urilor in 2008-2009 (martie) care de promitatoare ce erau pierdusera peste 80% din valoarea indicelui BET-FI din 2007.
Si uite cum de la un VUAN de 0,9 lei calculat de Intercapital la inceputul anului, ajungem la un pret tinta de aproximativ 0,5 lei vazut de noi drept corect pentru actiunile FP. Sigur, ele pot merge mult mai sus la o eventuala listare, pietele pot fi irationale in multe cazuri- vezi “BET-FI la 100.000”, moment in care o actiune SIF Oltenia aducea doar un dividend anemic de 1% din pretul actiunii.
Articolul prezinta punctul de vedere al autorului si nu reprezinta o recomandare de investitii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul