top banner

Chiria si dividendul ? venituri de rang 2 la credite

30 Iunie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Veniturile din chirii sau din dividende pot creste semnificativ sansele unei persoane de a obtine un credit mai mare. Majoritatea bancilor accepta astfel de surse de venit in anumite proportii si in anumite conditii. Includerea unor asemenea surse de venit e importanta in special pentru imprumuturile pe termen scurt.
In multe cazuri, salariul nu constituie unica sursa de venit pentru o persoana care solicita un credit. Aceasta isi completeaza veniturile din diverse alte surse, mai mult sau mai putin stabile. Veniturile obtinute din inchirierea unui imobil si dividendele de la (micro)intreprinderi sunt cele mai frecvente.
Contractul de inchiriere trebuie inregistrat
Persoanele care incheie unul sau mai multe contracte de inchiriere a unui imobil, fie ca au destinatie locativa sau comerciala, pot declara la banca aceste surse de venit, daca au inregistrat contractele la Administratia Financiara si platesc impozite pentru aceste castiguri.
In evaluarea bonitatii unui solicitant de credit, bancile nu iau in calcul integral aceste surse de venit. De exemplu, ABN Amro sau HVB Bank pondereaza veniturile cu 50%. Astfel, daca o persoana incaseaza 2.000 RON sub forma de chirii, banca stabileste capacitatea de indatorare a clientului in baza a 1.000 RON. La Alpha Bank, ponderea creste la 75% din chirii. Insa, pentru determinarea veniturilor luate in calcul, banca face o medie pe ultimele 12 luni a chiriilor.
Cu cat durata contractului de inchiriere este mai mare, cu atat creditul dorit se poate obtine pe o perioada mai indelungata. ?Daca persoana are un contract de inchiriere pana la sfarsitul acestui an si solicita un credit pe 20 de ani, nu putem sa luam in calcul aceste venituri. Daca, insa, are un contract pe 10 ani, de exemplu, ii putem acorda un credit pe o perioada mai mare de timp?, spune Cezar Marin de la Directia de Comunicare a BCR.
La ABN Amro contractul de inchiriere trebuie sa fie incheiat pe o perioada de cel putin un an de zile si sa produca efecte de cel putin sase luni.
In cazul creditelor de nevoi personale de la Raiffeisen, chiriile se iau in calcul in cazul in care contractele acopera intreaga perioada de creditare. Si la CEC contractul de credit se incheie pe o perioada egala cu durata celui de inchiriere. Astfel, daca inchirierea se face pe cinci ani si contractul de credit se incheie tot pe cinci ani.
Pentru a lua in calcul veniturile din contrate de inchiriere HVB cere solicitantilor un istoric al chiriilor incasate pe cel putin doi ani.
Dividendele - mai greu de dovedit
In cazul dividendelor, bancile au reguli mai restrictive decat pentru chirii.
Raiffeisen ia in calcul veniturile din dividende daca se respecta anumite conditii: solicitantul detine o pondere mai mare de 50% din capitalul social, societatea are minim 3 ani de activitate, inregistraeaza profit in ultimii 2 ani si a distribuit dividende cel putin in ultimul an. In schimb, la CEC dividendele trebuie sa fi fost acordate in ultimii doi ani. Se iau in calcul numai cele din ultimul an si se acorda creditul tot pe maxim un an.
La ABN Amro se iau in consideratie numai dividendele de la microintreprinderi, care functioneaza de cel putin un an. Daca sunt respectate aceste conditii, veniturile sunt acceptate in procent de 75%.
Tot 75% din dividende sunt luate in considerare si de Alpha Bank, daca firma la care este actionar solicitantul are activitate de mai putin de trei ani. In cazul in care perioada de activitate e mai mare de trei ani, banca ia in calcul 100% din valoarea dividendelor.
La HVB, jumatate din dividende pot fi folosite pentru a obtine credit, daca firma are un istoric de cel putin doi ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul