top banner

Discrepante mari intre tarifele brokerilor

06 August 2008 | Autor: Cristi Dudu

Atingerea unui randament ridicat pentru investitiile bursiere depinde nu numai de cat de mult cresc actiunile din portofoliu, ci si de comisioanele platite la tranzactionare. Conso a realizat o analiza a comisioanelor practicate de principalii brokeri, ce arata ca exista diferente mari intre tarife.
 
Atunci cand face tranzactii cu actiuni la bursa, investitorul plateste brokerului un comision. Acesta se achita atat la cumparare cat si la vanzare, fiind exprimat ca procent din valoarea tranzactiei.
 
Conso a analizat comisioanele practicate de principalele societati de servicii de investitii financiare (SSIF) si a gasit discrepante destul de mari intre oferte. Acest lucru arata o concurenta slaba intre brokeri, desi pe piata exista peste 70 de societati de profil.
 
De exemplu, pentru o suma de investit de 30.000 de lei, cel mai avantajos SSIF, din punct de vedere al comisioanelor este Vanguard care practica un comision de 0,8%. In schimb, dintre societatile luate in calcul, cele mai mari tarife apar BCR Securities, care cere un comision de 1,5%.
 
Asa cum se observa, investitorii isi pot reduce la jumatate costurile de tranzactionare daca isi aleg mai atent firma de brokeraj.
 
Majoritatea SSIF-urilor solicita comisioane cuprinse intre 0,9% si 1,2%. In toate cazurile, ele depind de sumele investite. Nivelul lor scade pe masura ce se fac tranzactii de valori mai mari, putand sa coboare sub 0,5%, in cazul unei investitii de peste 500.000 de lei.
 
Pragul de intrare la bursa
 
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este ca societatile de brokeraj impun clientilor sume minime ce trebuie investite pentru a le deschide cont. De regula, acestea depind de profilul de investitori pe care brokerul doreste sa-i atraga.
 
In anumite cazuri este nevoie de numai 1.000 lei pentru a avea acces in ringul BVB, in timp ce alti brokeri nu accepta decat clienti care doresc sa investeasca cel putin 100.000 euro.
 
De regula, brokerii solicita o suma minima ce variaza intre 1.500 lei si 5.000 lei. Cei mai “pretentiosi” din acest punct de vedere sunt cei de la ING Bank care impun o limita de 100.000 euro si UniCredit CAIB Securities cu 50.000 de euro.
 
La polul opus se afla Eldainvest cu o limita de 1.000 lei. KBC, liderul de piata, solicita o suma minima de 10.000 de euro.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul