top banner

Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursare anticipata va fi limitat si la creditele ipotecare

08 Ianuarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Presedintele Consiliului Concurentei si-a reafirmat angajamentul de a limita nivelul comisionului de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi oferite de banci clientilor persoane fizice. Pentru creditele de consum, Comisia Europeana a emis deja o directiva in acest sens care se va aplica in toate statele membre din 11 iunie.
Din 11 iunie, bancile nu vor mai putea percepe comisioane de rambursare anticipata clientilor care contracteaza  credite de nevoi personale fara ipoteca de maximum 75.000 euro, cu rata dobanzii variabila. 

Directiva europeana scuteste creditele de consum de comisioane
Doar in cazul creditelor de consum cu dobanda fixa, bancile pot practica un comision de rambursare anticipata de maximum 1%, dar numai in situatia in care scadenta creditului este mai mare de un an si de 0,5% daca perioada pana la finalizarea normala a contractului este mai redusa.
Aceste limitari sunt impuse printr-o directiva europeana tuturor statelor membre UE din iunie 2010. Directiva se va aplica numai pentru contractele nou semnate de la aceasta data, clientii vechi neputand sa beneficieze de prevederile ei.
Directiva impune insa minimum de restrictii ce trebuie transpus in legislatiile nationale fara a restrictiona statele membre de a recurge la reglementari suplimentare. In Romania, prevederile europene vor fi transpuse in legislatie de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Consiliul Concurentei propune extinderea sferei directivei

Consiliul Concurentei a mers mai departe si isi propune sa elimine sau sa limiteze comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi acordate de banci, inclusiv pentru cele ipotecare, in conditiile in care un nivel prea mare al acestuia ar impiedica consumatorii sa isi schimbe banca si astfel ar afecta concurenta libera din piata.
“Dorim sa discutam cu (ANPC) pentru a largi aria de aplicare a directivei si sa limitam perceperea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele cu dobanda variabila, cu sau fara garantie”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Unele banci au comisioane exagerate

In prezent, comisioanele pe care bancile le impun clientilor ce doresc sa isi plateasca in avans datoriile sunt aproape duble fata de comisioanele percepute la acordarea creditului.
Un client care doreste sa isi incheie relatia cu banca inainte de scadenta, prin plata anticipata a creditului, va trebui sa suporte un cost aditional de pana la 5% din valoarea datoriei platite.
Mai mult exista banci care practica un nivel mai ridicat al comisionului de plata daca respectivul client doreste sa isi refinanteze creditul de la o alta banca, decat daca ar rambursa anticipat datoria din propriile surse de venit.  Iar, peste acest comision, unele banci solicita cateva zeci de euro suplimentar pentru emiterea unei scrisori tip, necesare clientilor care doresc refinantarea.
Conso.ro a tras mai multe semnale de alarma privind valoarea prea mare a comisioanelor de plata in avans practicate de banci si a sesizat acest lucru inclusiv catre conducerea Consiliului Concurentei. In toamna anului trecut, reprezentantii Consiliului afirmau ca un comision prea ridicat de rambursare anticipata constituie o bariera in calea posibilitatii de a migra catre o alta banca, si in consecinta a pietei libere.

Bancherii considera nivelurile actuale justificate
Dupa cum era si de asteptat, bancherii nu accepta usor decizia Consiliului Concurentei de a intari legislatia europeana si de a largi aria de aplicare a prevederilor privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata.
Ei isi motiveaza pozitia prin faptul ca rambursarea creditului in avans le “strica” previziunile privind incasarile viitoare, purtatoare de dobanda. 
“Noi consideram ca e daunatoare o abordare de a extinde aceasta practica la toate creditele. Nu cred ca este cazul sa facem astfel de experimente, care pot avea efecte neplacute”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.
De asemenea, acesta a afirmat ca daca un client are dreptul de a da inapoi bancii banii imprumutrati, fara dobanda aferenta, banca nu poate returna in acelasi mod, banii pe care i-a strans prin depozite si conturi de economii de la deponenti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul