top banner

Bancile pentru locuinte propun parintilor sa economiseasca pentru copii

16 Decembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Strategiile bancilor pentru locuinta se muta de pe atragerea masiva de clienti catre eficientizarea portofoliilor. Printre segmentele de clienti vizati se numara parintii care doresc sa economiseasca pentru copii si cei care vin in fiecare luna la banca sa isi plateasca creditele deja aflate in derulare.

In dorinta de a obtine cat mai rapid finantare, multi clienti nu au inteles exact scopul produselor specifice de economisire-creditare. Mai mult, chiar si unii dintre clientii existenti au luat decizia sa renunte pe parcurs la ele.

“In 2004- 2006 au fost clienti care au vrut sa ia un credit ieftin si rapid. Au incheiat contracte si cand si-au dat seama ca finantarea nu se obtine asa de usor, nu au mai continuat”, a precizat Marius Solescu, vicepresedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

De altfel, cei care timp de 6 luni nu fac depuneri in cont sunt invitati de banca sa decida daca doresc sa pastreze contractul sau prefera sa retraga sumele acumulate si sa incheie conventia incheiata cu banca.

Numarul de clienti ai Raiffeisen Banca pentru Locuinte a scazut de la 160.000 in iunie 2008 la 115.000 in prezent. Acestora li s-au adaugat 20.000 de clienti ai HVB Banca pentru Locuinte, integrata la inceputul lunii de catre Raiffeisen, in urma unui proces de fuziune.

Pentru atragerea de noi clienti, banca nu se mai foloseste de colaboratorii activi din tara, in conditiile in care numarul acestora ajunsese la peste 9.000 in urma cu 3 ani.

Clientii care au incheiat un contract de economisire-creditare in 2009 au inregistrat insa o eficienta mai buna, iar planul de economisire asumat initial a fost realizat in proportie de 85%. Cei care au semnat contracte in 2004-2005 nu au reusit sa economiseasca decat 40-45% din sumele pe care si le-au asumat.

Avantaje financiare

 

“Chiar daca pare ciudat sa vizam ca potentiali clienti pentru economisire persoanele cu datorii, cei care vin la banca sa plateasca 270 lei in fiecare luna ar putea sa mai puna inca 30 lei intr-un contract de economisire-creditare, ca sa faca suma rotunda”, a precizat Marius Solescu.

Conform calculelor acestuia, pentru 30 lei depusi lunar timp de aproximativ 7 ani, clientii primesc in final 3.385 lei, dintre care 630 reprezinta primele de la stat si 337 lei dobanda acordata de banca.

Pe langa cei care sunt obisnuiti sa vina la banca in mod regulat pentru a face plati, strategia Raiffeisen Banca pentru Locuinte vizeaza si parintii care vor sa asigure copiilor un fond de bani si doresc sa profite de primele de la stat.

Depunerea alocatiei intr-un cont de economisire-creditare timp de 18 ani (in total de 12.800 lei), aduce in final un beneficiu suplimentar de 3.200 lei in prime de la stat si 6.500 lei dobanzi acordate de banca.

Prima de la stat se plateste la inceputul lui 2010

La inceputul anului, statul vireaza in conturile clientilor bancilor pentru locuinte prima de la stat. Aceasta este calculata procentual si se aplica la valoarea sumelor depuse in conturi pe parcursul anului 2009. In prezent, prima de la stat a fost stabilita la nivelul de 25%, insa maximum 250 euro, echivalent in lei, pentru fiecare client in parte.

“Suntem optimisti in ceea ce priveste prima de la stat si pentru anul viitor. Nu ma astept ca sumele ce trebuie platite sa aiba un impact atat de mare asupra bugetului statului incat sa existe discutii aprinse pe tema cuantumului primei”, a precizat Andrei Stamatian, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

In 2004, cand activitatea de economisire-creditare a debutat, prima de la stat a fost stabilita la nivelul de 30%, fiind ulterior redusa la 18% si apoi la 15%. Pentru sumele economisite in 2009, prima a fost majorata la 25%.

Clientii care doresc sa utilizeze sumele economisite in alt scop decat cel locativ pierd primele de la stat acumulate in situatia in care retrag banii mai devreme de 5 ani de la semnarea contractului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul