top banner

Creditele in euro devin mai ieftine, iar cele in lei se scumpesc

07 Decembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Bancile au continuat sa scada dobanzile la creditele in euro si in cursul lunii noiembrie, cele mai mari reduceri fiind aplicate la creditele ipotecare. In schimb, imprumuturile in lei s-au scumpit, dupa 6 luni consecutive de reduceri. In cazul depozitelor, tendinta de scadere a randamentelor s-a oprit, atat la lei cat si la euro.
 
Ratele dobanzilor in euro au continuat sa scada pe parcursul lunii noiembrie la aproape toate ofertele de credite, conform raportului Conso privind evolutia dobanzilor.
 
Rata medie a dobanzii la creditele imobiliare in euro a ajuns la 8,2%, cea mai mica valoare din ultimele 13 luni.
 
Si creditele de nevoi personale cu ipoteca s-au ieftinit, rata medie a dobanzii coborand la 8,9%. Si in acest caz, dobanda atinge cel mai scazut nivel de la declansarea crizei financiare pe piata locala (octombrie 2008).
 
Singurele dobanzi in euro care au crescut sunt cele de la creditele de nevoi personale. Rata medie a dobanzii s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, pana la 13,2%.
 

Schimbare de directie la creditele in lei

 
Dobanzile la creditele in lei si-au inversat tendinta din ultimele 6 luni si au inregistrat majorari in cursul lunii noiembrie pentru toate tipurile de credite pentru populatie.
 
Cel mai mult au crescut dobanzile la ofertele de credite imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca (+0,4 puncte procentuale).
 
La creditele fara garantii ipotecare (credite auto si credite nevoi personale), ratele dobanzilor in lei au urcat cu 0,3 puncte procentuale.
 
Evolutia poate fi explicata prin reactia intarziata a bancilor la cresterea dobanzilor in lei de pe piata interbancara din cursul lunii octombrie.
 
Comparand dobanzile la euro cu cele in lei, cel mai mare ecart (peste 6 puncte procentuale) se observa in cazul imprumuturilor cu garantii ipotecare. Pentru celelalte tipuri de credit, diferenta se ingusteaza.
 
Acest lucru arata ca pentru creditele cu ipoteca, imprumuturile in euro beneficiaza de atractivitatea mult sporita fata de cele in lei. Prin urmare, asumarea riscului valutar poate aduce economii semnificative de costuri. In schimb, la creditele de nevoi personale, diferenta de dobanda este mai redusa, astfel ca asumarea unui risc valutar suplimentar este incurajata intr-o mai mica masura.
 

Dobanzile la depozite au inghetat

 
Tendinta de scadere a dobanzilor, inceputa in mai 2009, s-a oprit in noiembrie. Ratele dobanzilor au stat aproape nemiscate in aceasta luna.
 
Dobanzile in lei s-au stabilizat in intervalul 8-9%, cele mai mari valori fiind practicate pentru scadenta de 3 luni.
 
In cazul depozitelor in euro, ratele dobanzilor practicate cresc pe masura ce perioada de economisire se extinde. Dobanda medie atinge cel mai inalt nivel pentru scadenta de 1 an (3,4%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul