top banner

BNR scade dobanda, creditele ipotecare in lei se scumpesc

29 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Reducerile succesive de dobanda anuntate de BNR au reusit doar sa coboare dobanzile incasate de populatie la depozite. Cei care isi doresc un imprumut in lei trebuie sa suporte dobanzi aproape la fel de mari ca la inceputul anului, iar in cazul creditelor ipotecare trebuie chiar sa plateasca mai mult.
Banca Nationala a decis astazi sa reduca inca o data rata dobanzii de politica monetara, care scade de la 8,5% la 8%. Este a cincea decizie de acest fel luata de BNR in acest an. In total, dobanda bancii centrale a scazut cu 2,25 puncte procentuale.
Cum au resimtit clientii aceasta schimbare? Cei care au depozite in lei la banci au primit dobanzi din ce in ce mai mici, iar cei care au luat credite in lei au fost norocosi daca au observat vreo schimbare.
Chiar si banca centrala a remarcat inegalitatea de tratament dintre dobanzile la credite si cele la depozite. “Reducerea ratelor dobanzilor practicate de institutiile de credit in relatiile cu clientii a continuat atat pentru depozite, cat si pentru credite, ajustarea descendenta a celor din urma fiind insa relativ mai lenta”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Bancherii cresc marja de profit in plina criza

Prin urmare, in plina criza economica, bancile au gasit momentul prielnic sa isi majoreze marja de profit. Iar acest lucru se face cu precadere pe seama populatiei.
Ratele medii ale dobanzilor la depozitele in lei au scazut foarte mult, in primele opt luni ale anului. In cazul produselor pentru populatie, dobanda medie s-a comprimat cu 4,6 puncte procentuale, ajungand la aproape 10%, conform datelor BNR.
Creditele in schimb s-au ieftinit mult mai putin sau chiar s-au scumpit. DAE la creditele ipotecare in lei a crescut 2,25 puncte procentuale (pana la 13%) in perioada ianuarie-august 2009. In schimb, creditele de consum s-au ieftinit nesemnificativ, cu numai 0,67 puncte procentuale (DAE ajungand la 22,45%).
Bancile nu au aceeasi atitudine si fata de companii. Firmele au beneficiat de o ieftinire vizibila a creditelor in lei. Rata medie a dobanzii la credite a scazut cu aproape 4 puncte procentuale in primele 8 luni ale anului. Dobanzile la depozite au scazut insa si mai mult – cu 6,4 puncte procentuale.
Asa cum se poate observa clientii persoane fizice sunt dezavantajati in mod clar, deoarece ei nu au beneficiat pana acum aproape deloc de tendinta de scadere a dobanzilor in cazul creditelor.
In aceste conditii, oricat de mult s-ar stradui BNR, creditele in lei vor ramane la fel de neatractive si in perioada urmatoare, cel putin in ceea ce priveste populatia. Companiile vor putea spera la noi reduceri de dobanda, asa cum s-a intamplat si pana acum.
Randamentele depozitelor vor scadea in mod sigur, poate chiar mai mult decat BNR a redus dobanda. In mod normal, dobanzile la depozite trebuie sa se situeze sub nivelul dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna ca ne putem astepta la o reducere cu aproximativ 1 punct procentual in perioada imediat urmatoare.
                   

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul