top banner

Raiffeisen intra pe piata pensiilor private facultative

20 Iunie 2008 | Autor: Alina Branescu

Raiffeisen Asset Management a iesit pe piata cu primul sau fond de pensii facultative, care are un risc moderat. Contributia minima lunara este de 45 lei. Administratorul mizeaza pe experienta dobandita in ultimii doi pe piata fondurilor mutuale pentru a convinge participantii sa adere la noul fond.

Denumit Raiffeisen Acumulare, fondul are ca principal obiectiv cresterea pe termen lung a capitalului investit, prin administrarea sumelor atrase in conditii de risc mediu. Este cel de-al saselea fond cu acest grad de risc, AZT Vivace si BCR Prudent ramanand singurele cu grad ridicat si respectiv scazut de risc.

25% din contributii merg in actiuni

Strategia de investire presupune atat diversificarea riscului, cat si mentinerea unui randament ridicat. In acest sens, administratorul va plasa pana la 25% in actiuni, aproximativ 60% in titluri de stat si maxim 10% in obligatiuni tranzactionate la bursa.

Ca si in cazul celorlalte societati, comisionul de transfer la un alt fond este de 5%, in cazul in care solicitarea apare inainte de implinirea a doi ani de la intrarea in fond. Dupa incheierea acestei perioade, nu se va mai percepe nici un comision.

Comisioanele de contributie sunt precizate in actul individual de aderare la fond, suma minima ce trebuie platita pe luna fiind de 45 lei. Nivelul minim al contributiei in cazul Raiffeisen Acumulare se afla undeva la mijloc in comparatie cu restul pietei. Fondul care impune cea mai redusa contributie este OTP Strateg (15 lei), iar cea mai mare – la Aviva Pensia Mea (60 lei).

Pentru a atrage cati mai multi participanti, presedintele societatii de administrare, Mihail Ion, mizeaza atat pe experienta dobandita in urma administrarii celor patru fonduri mutuale, cat si pe cea a grupului Raiffeisen pe pietele internationale.

Pensia facultativa asigura un trai decent

„In conditiile in care pensia publica actuala reprezinta in prezent cel mult 40% din salariul mediu pe economie, iar contributia la pensia privata obligatorie va fi in timp de maximum 6% din salariu brut, participarea la sistemul de pensii facultative reprezinta calea prin care se poate asigura un trai decent dupa pensionare”, afirma vicepresedintele Raiffeisen Asset Management, Felicia Popovici.

Ea sustine demersul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private de a mari deductibilitatea fiscala a contributiilor la fondurile de pensii private, precizand in acelasi timp ca Raiffeisen Asset Management va sprijini initiativa acesteia, scopul fiind sporirea atractivitatii si importantei acestui tip de pensii in randul participantilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia